Revitalisatie voormalig bedrijfspand, JHK Architecten
JHK Architecten heeft een plan ontwikkeld voor het transformeren en herontwikkelen van een leegstaand, zwaar verwaarloosd voormalig bedrijfspand op bedrijventerrein Overvecht in Utrecht tot onderwijsgebouw en kenniscentrum: de DHTA.
In opdracht van de Dutch HealthTec Academy (praktijkopleidingen van medisch technisch personeel), het SVGB Kennis- en opleidingencentrum en de Kroon Group heeft JHK Architecten een plan ontwikkeld voor het transformeren en herontwikkelen van een leegstaand, zwaar verwaarloosd voormalig bedrijfspand op bedrijventerrein Overvecht in Utrecht tot onderwijsgebouw en kenniscentrum: de DHTA.
De centrale ligging, de goede bereikbaarheid van de locatie en duurzaamheid zijn doorslaggevend geweest bij de beslissing om dit bestaande gebouw te hergebruiken.
Met enkele strategische ingrepen is in het oude bedrijfspand een prettige leer- en werkomgeving gecreëerd waarbij veel van het oude pand is hergebruikt. Zo is het pand bouwkundig en installatietechnisch compleet gerenoveerd om te voldoen aan de eisen die het huidige onderwijs aan gebouwen stelt met als uitgangspunt de oorspronkelijke structuur. Zo blijven staalconstructies behouden als herinnering aan de bedrijfsmatige functie van het gebouw.
Dit project heeft een belangrijke voortrekkersfunctie in de transitie en het aantrekken van ander soort bedrijven en instellingen op bedrijventerrein Overvecht ingezet door de Gemeente Utrecht in samenwerking met de Ondernemers Vereniging Overvecht.
Hergebruik
In plaats van het slopen van de verschillende gebouwonderdelen heeft JHK Architecten in dit project zoveel mogelijk materialen al dan niet op de bestaande positie hergebruikt. Dit scheelt niet alleen in sloopkosten, maar ook in de aanschaf van nieuw materiaal. Belangrijke uitgangspunten in dit ontwerp zijn de grote vrij in te delen vloeroppervlakten, een zeer helder staalskelet, de grote overmaat in de verdiepingshoogte en het opwaarderen van de tussensteeg bij de entree en het interieur d.m.v. een patio/binnentuin.
Het hart van het nieuwe onderwijsgebouw wordt gevormd door een grote multifunctionele trap, een ruime vide en enkele grote lichtkappen, waardoor daglicht tot diep in het gebouw zijn weg vindt. Het maakt niet alleen een lichte, communicatieve en dynamische centrale ontmoetingsplek op de begane grond, het draagt voor een belangrijk deel ook bij aan een heldere oriëntatie op de onderwijsverdieping.
De staalconstructie, betonvloeren, trappenhuizen en toiletgroepen zijn blijven staan en waar nodig aangepast. Maar ook de oude binnendeurkozijnen zijn hergebruikt. Aangezien deze niet meer voldoen aan de geldende bouwbesluit eisen m.b.t. de hoogte is hierin een glasplaat geplaatst waardoor licht en zicht vanuit de gang naar de lokalen mogelijk wordt.
Duurzaam energiegebruik
Dit betekent in eerste instantie het zoveel mogelijk beperken van het energieverbruik. De volledige buitengevel is vervangen door een onderhoudsarme gevel met een goede isolatiewaarde.
Door het toepassen van verlichting met aanwezigheidsdetectie wordt de energievraag verder beperkt. Daarnaast is luchtkwaliteit een belangrijk aandachtspunt bij het ontwerpen van een school. Middels CO2-gestuurde ventilatie in de leslokalen, wordt ook hier energieverspilling voorkomen.
Meer informatie: JHK Architecten
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Prima om te zien dat men het oude gebruik, om zoveel mogelijk bestaande materialen te hergebruiken, hier in ere heeft hersteld. Ronald Molendijk - Wonen in Oude Sfeer