Aardbodemwarmte voor Goes-West
Op woensdag 16 februari a.s. opent wethouder de Bat van de gemeente Goes op (zee)slagvaardige wijze het onlangs opgeleverde nieuwbouwproject 'Zevenbladhof'. 'Zevenbladhof' bevat 28 appartementen en 16 grondgebonden eengezinswoningen in de huursector die met aardbodemwarmte worden voorzien.
Ook start de wethouder officieel de bouw van 'de Bloempaden', het volgende nieuwbouwproject in de gefaseerde aanpak van de herstructureringswijk Goes-West. Dit project bestaat uit de nieuwbouw van vier bouwblokken met in totaal 34 grondgebonden eengezinswoningen voor de verhuur.
Herstructurering
De gemeente Goes, RWS partner in wonen en projectontwikkelaar Marsaki, voeren samen in opeenvolgende fasen het eerste deel van het masterplan voor de herstructurering van het zuidelijk deel van Goes-West uit. In totaal zijn dit tien nieuwbouwprojecten. Vanaf 2025 start de uitvoering van het tweede deel van het masterplan voor het noordelijk deel van Goes-West. Dit levert een wijk op met een gevarieerd aanbod aan koop- en huurwoningen voor gezinnen, alleenstaanden, senioren en starters op de woningmarkt. Een nog te realiseren park is straks het groene verbindende element in de wijk.
Duurzaam de wijk verwarmen
De woonlasten zijn de afgelopen jaren gestegen. De verwachting is dat de stijging zich met name in de energiekosten doorzet. Voor het beheersen van de woonlasten worden de energiekosten dus steeds belangrijker. De Warmte-Koude-Opslag installaties (WKO) die RWS realiseert, zijn een instrument om de woonlasten te beheersen.
RWS heeft de intentie om bij alle geplande nieuwbouwwoningen in Goes-West een gesloten bronsysteem in de bodem aan te leggen om met aardbodemwarmte de woningen duurzaam te verwarmen en van warm water te voorzien. De benodigde warmtepompen gebruiken electriciteit die duurzaam is opgewekt. Ook op de langere termijn blijven hierdoor de totale woonlasten (inclusief energiekosten) beheersbaar.