Venlo heeft het voorlopig ontwerp gepresenteerd van haar nieuwe stadskantoor. Volgens de gemeente krijgt het gebouw onder meer de grootste groene gevel van Europa. Ook wil Venlo zichzelf met het bouwwerk in het centrum van Cradle to Cradle-ontwerp plaatsen.
Dat alles maakte de gemeente maandag bekend. Het gebouw, dat in 2014 klaar moet zijn, wordt volgens de principes van cradle-to-cradle (C2C) vormgegeven. "Daarnaast wordt nu al rekening gehouden met toepassing van toekomstige technieken. De C2C-ambitie kan daardoor meegroeien naarmate er meer mogelijk wordt: hoe langer het gebouw staat, hoe meer C2C het wordt", vertelt de gemeente.
Meest opvallend is de groene gevel, die bestaat uit meerdere plantensoorten. "Het wordt de grootste groene gevel van Europa en zuivert de lucht in de directe omgeving", zegt de gemeente erover.
Kas
Het gebouw refereert aan de agriculturele traditie van de Limburgse stad. Daartoe wordt onder andere op de bovenste etage een groene kas gerealiseerd, waar regionale producten worden geteeld. Daarnaast verwarmt de kas de lucht die het gebouw in gaat.
Ook de parkeergarage wordt gebruikt om lucht voor te verwarmen in de winters. 's Zomers wordt de lucht die het gebouw in gaat hier weer gekoeld. De vides in het gebouw voeren de gebruikte lucht af door middel van zonneschoorstenen op het dak.
Het gebouw kent verder inmiddels geijkte technieken en tactieken als een warmtekoudeopslag en het diep laten doordringen van daglicht. Verder zal regenwater worden gezuiverd en aangewend voor de groene gevel en het sanitair.
Publiekshal
Het ontwerp omvat 13.500 vierkante meter kantoorruimte, een publiekshal met expositieruimte, vergaderruimten, een parkeergarage met 450 openbare parkeerplaatsen en 400 fietsenstallingen voor bezoekers en werknemers.
In het nieuwe stadskantoor worden verschillende gemeentelijke diensten die nu nog verspreid zijn, samengevoegd in één nieuwe huisvesting met een flexibel kantoorconcept, zegt de gemeente. "De publiekshal op de begane grond is overzichtelijk en biedt uitzicht over de Maas en uiterwaarden."
Bron: Architectenweb NL