Strakke villa van energiezuinige blokken, Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen
Verreweg de meeste woningen in het nieuwe stadsdeel Almere Poort worden traditioneel gebouwd, dus met binnenspouw en metselwerk buitenblad. Zo niet de nieuwe villa van Joyce Pronk en Sebastiaan Cevat in het Homeruskwartier: die wordt opgetrokken uit de nieuwe extra energiezuinige blokken van Ytong en afgewerkt met een witte pleister.
Simpel, snel en voordelig, maar ook heel duurzaam. Zonnepanelen, vloerverwarming en een ventilatiesysteem voorzien van warmteterugwinning dragen daar ook aan bij. Het levert een huis op waaraan maar weinig standaard is.
Kaarsrechte lijnen
Een rondje door de nieuwe wijk bewijst maar weer eens dat Nederland verknocht is aan de (gevlamde) baksteen. En de binnenspouw-met-isolatie. Uiterlijk te gewoon en bouwtechnisch te ingewikkeld, vonden Joyce Pronk en Sebastiaan Cevat.
"We wilden een strakke woning met kaarsrechte lijnen", aldus Cevat. "Gebouwd met een zo eenvoudig mogelijk bouwsysteem dat past in de uitgangspunten van duurzaam bouwen, dus met hoge isolatiewaarden." Ze vonden het in overleg met de architect (Sluijmer en van Leeuwen uit Utrecht) en de aannemer (René Cevat, de vader van Sebastiaan) in het nieuwe bouwsysteem van Ytong: energiezuinige blokken.
Vanaf de eerste pennenstreek zaten alle bouwpartijen gezamenlijk om de tafel. Het resultaat is een ontwerp dat in niets lijkt op de omringende bebouwing.
Brede woning
Opvallend zijn vooral de breedte van de woning (over de volledige afmetingen van twee naast elkaar liggende kavels) en de ‘erker’ op de eerste verdieping die ervoor zorgt dat de bewoners straks ‘droog’ de voordeur kunnen openen. Vrijwel het complete casco is opgebouwd uit één en hetzelfde Ytong blok (dikte 365 mm). Alleen in de achtergevel zijn kalkzandsteen blokken van Silka toegepast.
Joyce Pronk: "Er komen schuifpuien en een veranda over de hele breedte en op beide verdiepingen. Zo creëren we aan de zuidkant een natuurlijke extra buffer tussen binnen en buiten. Het is feitelijk niet meer dan heien, funderen, blokken afroepen, stapelen en straks aan binnen- en buitenkant afwerken met een geschikt pleistersysteem. Dat werkt bijzonder prettig. Het is voor het eerst dat ik zo een woning bouw, maar het is zeker voor herhaling vatbaar."
Eenvoud in detaillering
Omdat de woning maar één verdieping telt, is ook maar één verdiepingsvloer nodig. Deze vloer rust op een staalconstructie die is weggewerkt in Ytong U-lateien in de gevel. Deze U-vormige cellenbetonnen lateien zijn een integraal deel van het bouwsysteem met energiezuinige blokken. Na plaatsing worden ze in het werk volgestort met beton voor extra stevigheid – in dit geval dus met ingestorte stalen liggers.
"Een heel eenvoudige oplossing feitelijk, die bovendien koudebruggen voorkomt", zegt architect Hans Sluijmer. "Eenvoud geldt trouwens voor alle detaillering. Voor de plaatsing van de kozijnen hoeven we bijvoorbeeld alleen daglatten tegen de blokken te bevestigen." Collega Wouter van Riet Paap wijst op de hemelwaterafvoer – weggewerkt in de cellenbetonnen zijwanden van de toekomstige veranda. "De uitsparingen konden we er zonder problemen in frezen. En voor de scherpe hoeken in de gevel hadden we alleen een zaag nodig."
Toepassingen
De energiezuinige blokken van Ytong passen naadloos in het duurzaam gebouwde huis dat Sebastiaan Cevat en Joyce Pronk voor ogen hebben. Op het platte dak komen zonnepanelen, voor de verwarming zorgt lagetemperatuur vloerverwarming (gevoed door stadsverwarming, dat wel) en het ventilatiesysteem is voorzien van warmteterugwinning.
Facts & Figures
Project: bouw ‘Villa Cepro’, Almere Poort
Opdrachtgevers: Sebastiaan Cevat, Joyce Pronk
Architect: Architectuurbureau Sluijmer en van Leeuwen, Utrecht
Bouwbedrijf: Aannemingsbedrijf R. Cevat, Amsterdam
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Het is heel mooi om gebruik te maken va Ytong energiezuinige blokken. Maar om het werkelijk mooi af te werken raad ik aan gebruik te maken van VitaPore isolatieplaten, op basis van biotechniek (dicht bij de natuur), en het geheel af te werken met VitaPutz van VitaPore, een bionische stucpleister voor binnen- en buitenmuren voor optimaal vitaal woongenot, waarmee nog meer energie bespaard kan worden.