Timber based house, Het Huis op Palen
Ontwerp voor een duurzaam, (zo veel mogelijk) zelfvoorzienend, laag- energie, woonhuis, gebouwd van hout (producten) en verwarmd door hout en zon.
Lay - out
150 m2 gelijkvloerse woonruimte, doorlopend in een terras van ca. 70 m2. Middels twee scharnierende serre- deuren wordt de binnenruimte van de buitenruimte gescheiden. Bij goed weer kunnen deze naar de muren worden weggedraaid, waardoor een totale leefruimte ontstaat van ca. 210 m2.
Het dak is uitgevoerd als een zogenaamd 'groen dak', waarbij - naast een isolatie- pakket - een grasdak ( of sedum ) is aangebracht, hetgeen ervoor zorgt dat het binnen koel blijft in de zomer. Ook het ver doorstekende afdak moet daaraan bijdragen. Op een groen dak kan ook het regenwater worden opgevangen .
Schil
De schil (buitenwanden), dak en vloer hebben een zodanige isolatie-waarde, dat wordt voldaan aan de criteria die gelden voor een, wat men noemt : 'laag- energiehuis', hetgeen inhoudt, dat de warmtelast gelijk of lager is dan 70 KWh per m2 per jaar. Vergeleken met huizen uit de jaren zeventig is dat circa 75% minder.
Hout
Om te komen tot een zo duurzaam mogelijke bouw is gekozen voor de producten van de zwitserse fabrikant Pavatex. Deze fabrikant vervaardigt ( isolerende ) houtvezelplaten volgens het zgn 'natte procedé'.
Hierbij worden houtvezels, zonder noemenswaardige toevoegingen, samengeperst tot platen met verschillende specifieke eigenschappen. Hout is een duurzame hernieuwbare (regeneratieve) grondstof en voor de productie is weinig primaire energie nodig. Deze platen dienen als basis voor de buitenwanden en dak.
Verder is het streven om voor andere constructiedelen , kozijnen , puien, vloeren, betimmeringen etc, zoveel mogelijk gebruik te maken van inlands hout.
Gevelafwerking
In dit ontwerp is gekozen voor een afwerking met een ( naturel ) buitenpleister, maar in principe is elke ander afwerking mogelijk , bijvoorbeeld een betimmering met ( gemodificeerd ) hout.
Verwarming en warmwatervoorziening
Hart van het systeem voor verwarming en warmwater op zon en hout is afkomstig van de duitse fabrikant Brunner. Het bestaat uit : een houtkachel met CV - gedeelte , zonnecollectoren, een buffervat en een centrale regeleenheid.
Ruimteverwarming wordt op twee manieren gerealiseerd :
1. Middels een tegelkachel die staat opgesteld in het midden van het woonverblijf, zodat overal de stralingswarmte kan worden gevoeld.
2. Lage- temperatuur- verwarming. Via een warmtewisselaar wordt warm water geleid door het buizenstelsel van de vloer, wand of plafondverwarming.
Centrale plaats in het systeem neemt het buffervat in , waarin de warmte, afkomstig van de houtgestookte kachel en de zonnecollectoren op het dak ( in de wand is ook mogelijk ) wordt opgeslagen.
Kosten
Aan de hand van praktijkgegevens, afkomstig van twee pilot-projecten,die deze fabrikant heeft lopen (zie link) , zou 4000 kg. hout per jaar , voldoende zijn om te voorzien in de totale warmtebehoefte voor verwarming en warmwater.
Hout is dus niet alleen een C02-neutrale en hernieuwbare brandstof en grondstof, maar volgens deze grafiek bijna drie keer goedkoper dan aardgas en maar liefst zeven keer goedkoper dan elektrische verwarming. Qua uitstoot scoren deze kachels beter dan de normen.
Elektriciteit opwekken met zonne-energie
Bovengenoemd systeem kan worden uitgebreid met zonnepanelen voor de opwekking van elektriciteit. Daarbij dient wel in aanmerking te worden genomen dat een dergelijke installatie een grote investering vergt, terwijl het maar voor een klein deel (20%) voorziet in het totale energieverbruik.
Ten aanzien van kleine windmolens is inmiddels overtuigend aangetoond dat deze zinloos zijn voor het opwekken van elektriciteit.
www.hethuisoppalen.nl
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Bouwen met hout en verwarmen met hout is nu niet bepaald wat men "duurzaam" kan noemen, althans niet als je een eerlijke LCA op het bouwwerk en een milieu-impactstudie op de verwarming uitvoert !!! Zo is bvb. houtverbranding de voornaamste bron van dioxines en furanen in woongebieden, nog afgezien van de CO2 en SO2 uitstoot (het CO2-neutraal verhaal, is een zuiver rekenkundig trucje van de wetgever).
dat hout een van de meest veelzijdige en duurzame bouwstoffen is , hoeft verder geen betoog. Het verwarmingssysteem waarvoor hier is gekozen komt van Brunner, een Duitse fabrikant van zeer innovatieve verwarmingssystemen op hout en zon. Navraag bij de importeur leert, dat deze voldoen aan de Oostenrijkse emissie normen en die zijn de strengste van de wereld ! Bert Pijnse van der Aa het huis op Palen
WIj willen graag op een zondags markt hier in het dorp de mensen voorlichten over de mogelijkheden van duurzaam bouwen.Kunt u ons hier info over geven of is er iemand ide u dit soort dingen laat doen? Graag horen wij uw reactie.
op de website www.hethuisoppalen.nl vindt u de contactgegevens