'Duizenden bouwvakkers kunnen weer aan de slag'
De overdrachtsbelasting wordt gedurende een jaar verlaagd van zes naar twee procent. De tijdelijke regeling geldt met terugwerkende kracht tot 15 juni.
Daarbij is de datum van overdracht bepalend. Op 1 juli 2012 gaat de overdrachtsbelasting weer omhoog.
Elco Brinkman, voorzitter van Bouwend Nederland, verwacht dat de verlaging van de overdrachtsbelasting de bouwsector sneller uit het dal trekt. "Duizenden bouwvakkers kunnen weer aan de slag", reageert hij.
Het aantal verbouwingen zal de komende maanden toenemen en de vraag naar nieuwbouw trekt weer aan. "Rond de herfst, als iedereen terug is van vakantie, moeten de eerste positieve gevolgen waarneembaar zijn", zegt Brinkman. "Wij verwachten dat het effect nog jarenlang doordreunt."
De maatregel is volgens hem goed voor de gehele woningmarkt. "Bij een gemiddelde woning is komend jaar 10.000 euro minder financiering nodig. Dat zorgt voor meer verhuizingen en elke verhuizing zorgt binnen drie jaar weer voor 2 tot 5 nieuwe verhuisbewegingen. Wie verhuist, verbouwt vaak ook meteen. Dat levert de aannemer weer werk op."
Bron: Cobouw
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
En toch is het een gemiste kans dat de verlaging van de overdrachtsbelasting niet gekoppeld is aan verduurzaming van de bestaande woningvoorraad. Ik gun iedereen z'n nieuwe keuken, maar energiebesparende maatregelen horen voorrang te krijgen als je uit gaat van de woonlasten benadering. Ik weet dat energiebesparende verbouwingen niet voor alle type woningen mogelijk zijn, zo zal de eigenaar van een appartement vaak met de hele VvE aan de slag moeten om zaken aangepast te krijgen. Dat neemt niet weg dat koppelen van verlaging van overdrachtsbelasting aan energiebesparende verbouwingen (of decentrale energieopwekking) een dubbel slag had kunnen betekenen: een energiezuinigere woningvoorraad (wat Donner wil met z'n blok voor blok aanpak) en vlottrekken van de woningmarkt (wat Rutte wil).