'Aanscherping epc komt te vroeg'
De aanscherping van de energie prestatie coëfficiënt (epc) komt te vroeg. vindt de NVB (Vereniging ontwikkelaars en Bouwondernemers). Zo is in Cobouw te lezen.
De nieuwe energie-eisen moeten pas van kracht worden wanneer de berekeningsmethode (epg) klaar is. De NVB schrijft dit in een brief aan staatssecretaris Joop Atsma van Infrastructuur en Milieu.
Aanleiding voor de brief is het bericht dat de energie prestatienorm gebouwen nog niet klaar is. "Er wordt wel hard aan gewerkt door de NEN", zegt Leendert Meijers, adjunct-directeur van NVB. "Maar tijdens het testen kwamen er wat vreemde getallen uit."
De Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers vindt daarom dat de voorgenomen epc-verlaging van 0,8 naar 0,6 moet worden uitgesteld. "Het heeft weinig zin om de woonconsument op te zadelen met extra kosten, terwijl de effecten voor zijn portemonnee en het milieu discutabel zijn", stelt de NVB.
Wanneer de epg klaar is, weet Meijers niet. "Het kan nog wel een halfjaar of een jaar duren. Daarom is het misschien beter om de epc gelijk met het bouwbesluit in te laten gaan."
Bron: Cobouw
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
De bouwwereld ligt als gewoonlijk dwars als het gaat om maatregelen om energie te besparen. We zouden al lang energie-nul moeten bouwen, en dan op huishoudniveau.. Of dat hier zo zwart wit ligt betwijfel ik. De nadruk in de huidige EPC-berekenings methodiek ligt op de installaties, niet op de gebouwschil. Die omissie moet zo snel mogelijk rechtgezet. In de huidige methodiek leidt een EPC verlaging niet tot betere isolatie maar tot meer douche-wtw's en andere onzinnige apparatuur, die kapot kan gaan en onderhoud vergt. De werkelijke extra energiebesparing is dus klein. Overigens zijn de meerkosten gering. Ik zou de EPC-verlaging door willen laten gaan maar in het bouwbesluit de minimale Isolatiewaardes willen verdubbelen. Dat kan toch met een simpele AMvB?