Polydome: op weg naar voedselproductie zonder milieu-impact
Except Integrated Sustainability heeft het project Polydome publiek gemaakt. Polydome is een baanbrekende manier om op commerciële basis en zonder het milieu te belasten een rijke hoeveelheid voedsel te produceren in de glastuinbouw.
Het Polydome systeem combineert een grote verscheidenheid aan gewassen met vee, verhoogt de productiedichtheid door slim ruimtegebruik en elimineert de noodzaak voor synthetische meststoffen en pesticiden.
Door de hoge opbrengst (60 - 90 kg m2) en een groot assortiment opbrengsten (meer dan 50 gewassen, twee paddestoelrassen, kippen, eieren, vis en honing) kan zelfs een klein Polydome systeem zorgen voor een uitbundige en gevarieerde voedselvoorziening voor een grote bevolkingsgroep.
Met behulp van Polydome zou de bevolking van Manhattan het hele jaar door gevoed kunnen worden met een oppervlak kleiner dan het nu nog ongebruikte dakoppervlak van de gebouwen op het eiland.
Productieve ecosystemen
Door hoogwaardige technologie en een innovatief ontwerp maximaliseert Polydome de productie en diversiteit van de geteelde gewassen. Het functioneert meer als een zichzelf in stand houdend ecosysteem dan als een industriële boerderij. Planten, paddestoelen, pluimvee en insecten vormen samen een op elkaar ingespeeld netwerk dat stromen afval, water en energie uitwisselt en optimaal gebruik maakt van de beschikbare ruimte en zonlicht.
Schaduwminnende planten worden beschermd door hoger staande gewassen. Kippen en vissen zorgen voor de benodigde mest en zorgvuldig gekozen insecten nemen de rol van pesticiden over. Dieren lopen vrij rond en de manier waarop de gewassen gesitueerd worden verlicht de menselijke arbeid bij oogsten en onderhoud.
Voedselvoorziening
Steden zijn sinds mensenheugenis afhankelijk van de omliggende landbouwgrond om zichzelf te voorzien van voedsel. Het Polydome systeem biedt een grote verscheidenheid aan voedsel, efficiënt ruimtegebruik en een ten opzichte van de huidige glastuinbouw sterk gereduceerde milieuimpact.
Een compact Polydome systeem kan hiermee op duurzame wijze een groot deel van zijn omgeving voorzien van voedsel. Met zijn flexibele en strategisch plantingsschema kan een Polydome systeem snel reageren op lokale wensen en biedt het meer economische veerkracht dan de standaard teeltwijzen die gebaseerd zijn op slechts één gewas.
Voor het eerst in de geschiedenis kunnen steden structurele voedselproducenten worden, met veel van haar benodigdheden van binnenuit verzorgd, en overbrugt zo de verbroken relatie tussen stadsleven en agricultuur.
Duurzame landbouw
Polydome systemen maken een hoog efficiënte, lokale productie van hoogwaardig voedsel mogelijk en doen dat zonder het milieu te belasten, terwijl ze rekening houden met menselijk en dierlijk welzijn. Het Polydome systeem kan dienen als een belangrijke bouwsteen voor een veerkrachtige en duurzame samenleving.
Dit project is gefinancierd door InnovatieNetwerk, een agentschap dat ondersteund wordt door het Ministerie van Economie, Landbouw en Innovatie, en SIGN, het produktschap dat zorg draagt voor innovatie in de Nederlandse glastuinbouwsector.
Het volledige rapport is beschikbaar op de website van Except