Aandacht voor energiebesparing onder facilitair professionals groeit

Aandacht voor energiebesparing onder facilitair professionals groeit

De aandacht voor energiebesparing onder facilitair professionals groeit. Vrijwel alle facilitair professionals hebben in de afgelopen drie jaar energiezuinige maatregelen genomen.

Een groot deel van de professionals is van mening dat wetgeving rond energiebesparing helpt om de maatregelen door te voeren. Toch is slechts 30 procent van de facilitaire professionals bekend met het Activiteitenbesluit van de Wet milieubeheer.

Aan de verplichting om alle energiebesparende maatregelen te nemen, die zich binnen vijf jaar terugverdienen, wordt in veel gevallen dan ook nog niet voldaan. Dit blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd in het kader van de campagne Slimme energie, in opdracht van Agentschap NL onder 928 facilitair professionals, adviseurs en installateurs.

Maatregelen
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat facilitair professionals - na een kleine dip in het voorgaande jaar - weer toenemende aandacht hebben voor energiebesparing. Maar liefst 94% van de ondervraagden geeft aan de afgelopen drie jaar energiezuinige maatregelen te hebben genomen.

Deze maatregelen liggen vooral op het gebied van energiezuinige verlichting (65%) en het goed afstellen van klimaatinstallaties (61%). Ook voor de komende jaren verwachten de ondervraagden weer meer te gaan doen aan energiebesparing.

De motivatie om met het thema aan de slag te gaan zit vooral in de te realiseren kostenbesparing en de verbetering van het binnenklimaat (88%). Ook vindt het thema steeds meer borging, doordat energiebesparende maatregelen worden opgenomen in de meerjaren onderhoudsplannen.

Wettelijke verplichtingen
Sinds 2008 vallen veel organisaties onder het Activiteitenbesluit van de Wet Milieubeheer. Dit betekent dat zij verplicht zijn om nadelige gevolgen voor het milieu zoveel mogelijk te voorkomen en diverse energiebesparende maatregelen te treffen.

Zo geldt de verplichting om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Veel facilitair managers blijken zich van deze verplichting niet bewust. Slechts 30% van de facilitair managers in de kantorensector weet van de verplichtingen. In de zorg is dat aandeel met 34% iets hoger.

Bijspijkeren
Hans Scherpenzeel, adviseur utiliteitsbouw bij Agentschap NL: "Op dit vlak moeten facilitair managers zich dringend bijspijkeren. Enerzijds omdat handhaving van de verplichting de komende tijd strenger zal worden, maar vooral omdat de verplichting kan worden omgebogen naar winst voor de eigen organisatie en het milieu."

"Het nemen van de rendabele maatregelen die in het Activiteitenbesluit centraal staan, zorgt direct voor aanzienlijke energie- en kostenbesparingen", ziet Scherpenzeel. "En na vijf jaar gaan organisaties zelfs op deze maatregelen verdienen".

 Zorg scoort goed
Het onderzoek laat eveneens zien dat facilitair managers in de zorg meer energiebesparend gedrag en betrokkenheid bij het thema duurzaamheid vertonen dan dezelfde professionals in de kantorensector.

Vooral de plannen om in de komende jaren met energiebesparing aan de slag te gaan, zijn in de zorg positiever; 87% van de zorginstelling geeft aan maatregelen te zullen treffen ten opzichte van 66% in de kantorensector.

Ook worden de energiebesparende maatregelen in de zorg vaker geborgd in de meerjaren onderhoudsplannen (83% vs. 76%). Daarbij geeft maar liefst 20% aan de komende drie jaar met een actueel energiebesparingsplan gaan werken, ten opzichte van 5% in de kantorensector.

"Mogelijk kan dit worden verklaard doordat zorginstellingen vaker in een relatief oud pand huizen. Daarnaast hebben de instellingen natuurlijk een maatschappelijke functie te vervullen en zijn zij vaak minder gevoelig voor conjunctuur", aldus Hans Scherpenzeel.

Over Slimme energie
Met de campagne Slimme energie helpt Agentschap NL - NL Energie & Klimaat facilitair managers en gebouwbeheerders om energiebesparing in kantoren, zorg- en onderwijsinstellingen te realiseren.

Dit zorgt voor verbetering van het milieu, meer comfort en bovenal een aanzienlijke kostenbesparing.

Meer informatie: slimme-energie.nl

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c225
Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Ondertekening Green Deal voor duurzamere gezondheidssector

Om bij te dragen aan duurzamere en groenere gezondheidssector ondertekende Boehringer Ingelheim Nederland de Green Deal 3.0 Duurzame Zorg. De deal richt zich op ...

Lees verder

c21 c225
Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onderzoek vergelijkt TCO van kozijnen

Onafhankelijk onderzoek van IGG Bouweconomie, gevalideerd door Ingenii Bouwinnovatie, geeft duidelijkheid over welk type kozijnen over een langere periode de voordeligste ...

Lees verder

c21 c185 c225
Financiële incentives voor circulair bouwen

Financiële incentives voor circulair bouwen

Op 13 februari 2025 ontdek je de financiële incentives achter circulair bouwen en leer je over de financiële restwaarde, aan de hand van diverse praktijkvoorbeelden. ...

Lees verder

c21 c40 c225 c243
Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten voor verduurzamingstransitie

Tweedaagse masterclass geeft praktische handvaten ...

De tweedaagse masterclass ‘Verduurzaming & Transities Woningmarkt’ van Universiteit van Amsterdam (UvA) en Duurzaam Gebouwd geeft inzicht in de ...

Lees verder

c21 c225
Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Monumentale greswarenfabriek in Reuver

Het begon allemaal met de droom om van een oude, vervallen en leegstaande fabriek een bruisend, innovatief onderwijscentrum te maken. Stichting Onderwijs Midden-Limburg ...

Lees verder

c21 c41 c225
Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten bloot

Rapport legt belangrijkste kansen en knelpunten ...

Het rapport Op weg naar CO2-neutraal is te downloaden en ligt op de mat. De publicatie benadrukt de urgentie van samenwerking tussen publieke en private partijen ...

Lees verder

c21 c225
Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Terugblikken naar de Klimaattop GO 2024

Op de terugblikpagina van de Klimaattop GO 2024 vind je onder andere de download van het rapport ‘Op weg naar CO2-neutraal’ en verslagen van verschillende ...

Lees verder

c21 c40 c225
De best gelezen artikelen van 2024

De best gelezen artikelen van 2024

Benieuwd naar de artikelen die je dit jaar niet mocht missen? We stellen een top 5 voor je samen van de meest gelezen artikelen van 2024.

Lees verder

c21 c41 c225
Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag  

Onderzoek kwantificeert voordelen van warmteopslag ...

Onderzoek van Invest-NL en Energy Storage NL toont aan dat warmteopslag de kosten van geleverde warmte van € 0,70 tot € 3,20 per gigajoule verlaagt. Daarnaast ...

Lees verder

c21 c225 c237 c265
CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

CO2-uitstoot reduceren met duurzame kozijnen

Duurzame kozijnen van fossielvrij PVC kunnen CO2 reduceren, volgens EU-normen vastgelegd en bewezen. In dit artikel lees je meer over het succesvol behalen van ...

Lees verder

c21 c225
Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en deals maken

Aftermovie Klimaattop GO 2024: Afspraken en ...

De aftermovie van de Klimaattop GO 2024 laat je verschillende hoogtepunten zien van de tweedaagse conferentie. Bekijk de aftermovie in dit artikel.

Lees verder

c21 c225
State of the art fabriek voor grootschalige industriële projecten

State of the art fabriek voor grootschalige ...

Een volgende stap naar efficiënter en duurzamere productie. Dat wordt mogelijk door een overeenkomst tussen VBI en GOLDBECK Nederland, voor de bouw van de ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up