Aandacht voor energiebesparing onder facilitair professionals groeit
De aandacht voor energiebesparing onder facilitair professionals groeit. Vrijwel alle facilitair professionals hebben in de afgelopen drie jaar energiezuinige maatregelen genomen.
Een groot deel van de professionals is van mening dat wetgeving rond energiebesparing helpt om de maatregelen door te voeren. Toch is slechts 30 procent van de facilitaire professionals bekend met het Activiteitenbesluit van de Wet milieubeheer.
Aan de verplichting om alle energiebesparende maatregelen te nemen, die zich binnen vijf jaar terugverdienen, wordt in veel gevallen dan ook nog niet voldaan. Dit blijkt uit onderzoek dat werd uitgevoerd in het kader van de campagne Slimme energie, in opdracht van Agentschap NL onder 928 facilitair professionals, adviseurs en installateurs.
Maatregelen
Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat facilitair professionals - na een kleine dip in het voorgaande jaar - weer toenemende aandacht hebben voor energiebesparing. Maar liefst 94% van de ondervraagden geeft aan de afgelopen drie jaar energiezuinige maatregelen te hebben genomen.
Deze maatregelen liggen vooral op het gebied van energiezuinige verlichting (65%) en het goed afstellen van klimaatinstallaties (61%). Ook voor de komende jaren verwachten de ondervraagden weer meer te gaan doen aan energiebesparing.
De motivatie om met het thema aan de slag te gaan zit vooral in de te realiseren kostenbesparing en de verbetering van het binnenklimaat (88%). Ook vindt het thema steeds meer borging, doordat energiebesparende maatregelen worden opgenomen in de meerjaren onderhoudsplannen.
Wettelijke verplichtingen
Sinds 2008 vallen veel organisaties onder het Activiteitenbesluit van de Wet Milieubeheer. Dit betekent dat zij verplicht zijn om nadelige gevolgen voor het milieu zoveel mogelijk te voorkomen en diverse energiebesparende maatregelen te treffen.
Zo geldt de verplichting om energiebesparende maatregelen te nemen met een terugverdientijd van vijf jaar of minder. Veel facilitair managers blijken zich van deze verplichting niet bewust. Slechts 30% van de facilitair managers in de kantorensector weet van de verplichtingen. In de zorg is dat aandeel met 34% iets hoger.
Bijspijkeren
Hans Scherpenzeel, adviseur utiliteitsbouw bij Agentschap NL: "Op dit vlak moeten facilitair managers zich dringend bijspijkeren. Enerzijds omdat handhaving van de verplichting de komende tijd strenger zal worden, maar vooral omdat de verplichting kan worden omgebogen naar winst voor de eigen organisatie en het milieu."
"Het nemen van de rendabele maatregelen die in het Activiteitenbesluit centraal staan, zorgt direct voor aanzienlijke energie- en kostenbesparingen", ziet Scherpenzeel. "En na vijf jaar gaan organisaties zelfs op deze maatregelen verdienen".
Zorg scoort goed
Het onderzoek laat eveneens zien dat facilitair managers in de zorg meer energiebesparend gedrag en betrokkenheid bij het thema duurzaamheid vertonen dan dezelfde professionals in de kantorensector.
Vooral de plannen om in de komende jaren met energiebesparing aan de slag te gaan, zijn in de zorg positiever; 87% van de zorginstelling geeft aan maatregelen te zullen treffen ten opzichte van 66% in de kantorensector.
Ook worden de energiebesparende maatregelen in de zorg vaker geborgd in de meerjaren onderhoudsplannen (83% vs. 76%). Daarbij geeft maar liefst 20% aan de komende drie jaar met een actueel energiebesparingsplan gaan werken, ten opzichte van 5% in de kantorensector.
"Mogelijk kan dit worden verklaard doordat zorginstellingen vaker in een relatief oud pand huizen. Daarnaast hebben de instellingen natuurlijk een maatschappelijke functie te vervullen en zijn zij vaak minder gevoelig voor conjunctuur", aldus Hans Scherpenzeel.
Over Slimme energie
Met de campagne Slimme energie helpt Agentschap NL - NL Energie & Klimaat facilitair managers en gebouwbeheerders om energiebesparing in kantoren, zorg- en onderwijsinstellingen te realiseren.
Dit zorgt voor verbetering van het milieu, meer comfort en bovenal een aanzienlijke kostenbesparing.
Meer informatie: slimme-energie.nl