IPR - platform voor vastgelopen of uitgestelde projecten
De lancering van het Initiatief Platform Rotterdam (IPR) vond 21 juni plaats tijdens een bijeenkomst op RDM Campus in Rotterdam. IPR is een onafhankelijk platform voor bouwinitiatieven en vastgelopen of uitgestelde projecten in Rotterdam.
Het doel is partijen met elkaar te verbinden die mogelijkheden zien in het vlottrekken, ondersteunen of initiëren van diverse ontwikkelingen. IPR is een initiatief van by-AMR en is ontwikkeld in samenwerking met de Hogeschool Rotterdam. Anjelica Cicilia, bouwvrouw van het jaar 2009 en eigenaar van by-AMR, licht toe waarom een IPR belangrijk is voor de stad.
Andere aanpak
Het IPR faciliteert, verbindt en biedt een podium om tot actie te komen. De aanleiding was om in dit 'Mac Gyver' -tijdperk een initiatief platform op te richten voor de vele vastgelopen en uitgestelde bouwprojecten. Een groep 3e jaars ROP (Ruimtelijke Ordening & Planologie) studenten van de Hogeschool Rotterdam heeft in opdracht van by-AMR het platform verder ontwikkeld.
"De vastgoedwereld is een kei in het ontkennen van problemen. Door de crisis is dat nu heel anders. Roep om hulp is gemeengoed aan het worden en dat biedt kansen voor een andere aanpak' aldus Cicilia.
Samenwerking tussen disciplines is het sleutelwoord. Interesse in IPR was vanaf begin erg groot. De eerste pilots werden ook snel aangemeld. "Als parttime docent betrokken aan de Hogeschool zie je wat het samenwerken met de studenten kan opleveren. Zij zijn erg creatief en nog niet belemmerd in hun benadering. Dit levert vaak hele interessante oplossingen op. De samenwerking tussen studenten en marktpartijen vormt ook de basis voor het platform."
Pilotprojecten
Tijdens de bijeenkomst met vertegenwoordigers van 25 marktpartijen en de gemeente gaven een aantal participanten waaronder, Woonbron Ontwikkelbedrijf, Proper Stok en het Rotterdams Milieu Centrum een toelichting op hun ingebrachte pilotproject.
Xander van Beers van Woonbron Ontwikkelbedrijf deed een oproep naar coproducenten voor het Nieuwe Dorp. Joziene van de Linde liet namens Proper Stok zien hoe zij in een coalitie met de gemeente en Comwonen aan het project Bospolder Tussendijken werken.
Daarnaast waren er inspirerende presentaties van BYTR en Hollands Licht over respectievelijk het procesmatig vergroenen van de stad en het opzetten van een businesscase voor de Bijlmerflat Kleiburg.
Alweer een platform?
Op de vraag waarom nog een platform antwoordt Cicilia: "Ik ben lang op zoek geweest naar een dergelijk platform. Die was er gewoonweg niet. Meeste platforms in Nederland zijn gericht op kennis ontwikkelen en kennisdelen. En dat is ook hard nodig maar we moeten ook tot actie komen. Ik ben constant bezig met partijen aan elkaar te linken om initiatieven van de grond te krijgen."
Partijen die gewend waren dat projecten vanzelf binnenkwamen zien nu dat ze zelf zaken moeten initiëren om voor continuïteit te zorgen, vertelt Cicilia. "Toekomstige ontwikkelingen zullen meer en meer worden geënt op lokale omstandigheden. En daarom starten we in Rotterdam met een Rotterdams netwerk."
Het kernteam van het IPR bestaat momenteel uit by-AMR en de Hogeschool Rotterdam. Deze zal de komende tijd verder uitgebreid worden met vertegenwoordigers van de verschillende disciplines uit de bouw.
Foto: Presentatie van Xander van Beers - Woonbron Ontwikkelbedrijf