Zonnecellen in bouwproduct
Een consortium van bedrijven, hogescholen, universiteiten en TNO wil zonnecellen gaan integreren in bouwelementen, zo is te lezen in Cobouw.
Onder de naam RAAK Pro wil het consortium binnen vier jaar de eerste demonstratieproducten op gaan leveren.
Doel van het consortium is een gebouwschil die duurzaam recyclebaar is, dezelfde levensduur heeft en fotovoltaïsche of thermische zonnecellen bevat. Zonnecellen en andere energieleverende producten moeten worden geïntegreerd in het dak, de gevel en het glas van de ramen.
Producten met ingebouwde zonnecellen zijn nu nog schaars en duur in productie. Er moet onder andere een oplossing worden bedacht voor het opwarmen van zonnecellen. Daarbij moet het bouwelement zelf goed blijven functioneren en wordt ook het installeren aanzienlijk complexer.
Participanten
Naast de Hogeschool Zuyd doen ook de TU Eindhoven, Wageningen Universiteit, Avans Hogeschool, Solland Solar, Solar Modules Nederland, Scheuten Solar, Bamboo Solutions en ingenieursbureau Cauberg-Huygen mee. Het RAAK Pro project wordt uitgevoerd onder de vlag van RiBuilt, het kennisinstituut voor duurzaam bouwen van Hogeschool Zuyd in Heerlen.
Bron: Cobouw
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Mooi onderzoek. Waar komt de afbeelding bij dit artikel vandaan? Is dit een al bestaand product?
"Daarbij moet het bouwelement zelf goed blijven functioneren en wordt ook het installeren aanzienlijk complexer" Is het installeren nu te gemakkelijk? "Doel is een gebouwschil die duurzaam recyclebaar is" Zijn de huidige panelen minder herbruikbaar?
Hoezo te gemakkelijk. Het installeren van een gevelelement met zonnepanelen zal allicht moeilijker zijn dan een element zonder panelen. Wanneer de panelen onomkeerbaar geïntegreerd worden heeft dit natuurlijk ook effect op de eventuele recyclebaarheid van het eindproduct.
@ Daniel, deze afbeelding is zeker bekend, is namelijk te zien voorop onze noordwijkse milieuvisie! ...
@Anna, ik heb de milieuvisie gevonden, kun je aangeven welk product het is? ik ben nogal gecharmeerd van het uiterlijk. Blijkt trouwens wel na enig onderzoek, dat dit soort PV cellen een stuk lager rendement hebben dan traditionele panelen.