Onderzoek zonnecel-rendement met proefopstelling
- Duurzame Energie & Energieopslag
- Artikel
Universiteit Utrecht onderzoekt het rendement van verschillende soorten zonnepanelen met behulp van een proefopstelling. De opstelling, die de naam ‘Utrecht Photovoltaic Outdoor Test facility’ draagt, wordt op 27 juni officieel geopend.
Met de faciliteit komen de onderzoekers erachter welk type zonnecel de beste energieopbrengst levert met het Nederlandse weer. Initiatiefnemer voor de proefopstelling is Wilfried van Sark, zonnecelonderzoek aan de Universiteit Utrecht. “De kleur van het zonlicht verandert over de dag. ’s Ochtends heeft de zon een ander kleurenspectrum dan ’s avonds. Dit heeft invloed op het rendement van een zonnecel”, aldus van Sark.
Energieopbrengst
Samen met zijn medewerkers zal van Sark bij verschillende weertypen onderzoeken welk type cel de hoogste energieopbrengst oplevert. De opstelling brengt naar verwachting 3000 kWh/jaar op, overeenkomend met de opbrengst van een gemiddeld huishouden. De energieopbrengst wordt naar het Utrecht Science Park gevoerd. Hiermee wordt de piekbelasting van het Wiskundegebouw verlaagd met ongeveer tien procent.
Masteronderwijs
De proefopstelling wordt, naast ten behoeve van onderzoek, ingezet tijdens het masteronderwijs: studenten van Energy Science, een masterprogramma over energie en duurzame ontwikkeling, kunnen via een practicum ervaring opdoen met zonnecelen en onderzoek doen naar verschillende rendementen.