'Kies voor flexibel, gezond en comfortabel'
Het woningbouwbeleid van de provincie Groningen heeft een helder uitgangspunt: iedereen in de provincie moet prettig kunnen wonen. Op het platteland en in de stad. Een concrete maatregel die de overheid direct kan implementeren om grote stappen te zetten richting Duurzaam Groningen, is kiezen voor gezonde, comfortabele en demontabele nieuwbouw.
Deze flexibele en demontabele gebouwen kunnen op een zeer snelle wijze worden gerealiseerd door middel van een industrieel bouwproces en geprefabriceerde bouwelementen. We weten nu niet hoe mensen een gebouw over vijftig jaar gebruiken. Het is daarom van belang om programmatisch te kijken naar het bredere gebied waarin de gebouwde omgeving tot stand komt. Belangrijke vragen zijn dan: Wat zijn daar vandaag en morgen gewenste functies? Hoe realiseren we flexibele, gezonde en comfortabele gebouwen die aanpasbaar zijn aan die veranderende behoeftes?
Kijk - om dit te bewerkstelligen - naar gebied, gebouw en gebruiker. Op deze niveaus is het mogelijk continu te streven naar rendement op de lange termijn. Het volgende maatregelpakket is gericht op de nieuwbouw van comfortabele en gezonde woon- en werkomgevingen waarbij wordt uitgegaan van circulaire economie en demontabel en functievrij bouwen.
Gebiedsgericht en flexibel
Werk gebiedsgericht, want we weten nu niet hoe mensen een gebouw over vijftig jaar gebruiken. Kijk programmatisch naar het bredere gebied, waarin de gebouwde omgeving tot stand komt. Daarnaast is het zaak om flexibel te bouwen. Door het scheiden van drager en inbouw neemt de gebruikswaarde van een gebouw significant toe. Laat flexibiliteit blijvend zijn en aanpasbaar, zodat een gebouw over een langere periode duurzaam gebruikt kan worden. Ook moet veilig en aardbevingsbestendig worden gebouwd: met beperkte aanvullende maatregelen kunnen bestaande industriële bouwmethoden aardbevingsbestendig worden gemaakt. Bouw volgens de richtlijnen van ‘design for disassembly’ en investeer in circulaire economie. Hergebruik bouwmaterialen die vrij komen bij de sloop en zorg voor een gesloten materiaalbalans.
Energienul en duurzame uitvraag
Maak hierbij gebruik van lokale arbeid en werk met organisaties en bedrijven die materialen terugnemen. Ten slotte is het belangrijk om naar energienul en een duurzame uitvraag te streven. Maak gebruik van thermische activering van gebouwen. Deze zeer duurzame en comfortabele oplossing is op gemakkelijke wijze te realiseren zonder dat de branche nieuwe dingen hoeft te leren of extra moet investeren. Bouw met de minst mogelijke milieulast en kijk goed naar certificering van bedrijven en naar gevalideerde milieuprofielen van producten. Gebruik vertrouwde en betaalbare/beschikbare bouwmaterialen waar geen tekort aan is.
10-punten actieprogramma voor duurzaam Groningen
Deze expertpost werd gepubliceerd in het 10-punten expertplan voor duurzaam Groningen, een boek vol visies van koplopers in de markt. Het boek is gratis te downloaden.
Foto en expertvisie: Thies van der Wal, VBI|