'Hoe doen we recht aan het klimaatbeleid?'
Nederland moet hard werken aan het klimaatbeleid. In 2020 moet de emissie van broeikasgassen met 25% zijn gereduceerd ten opzichte van 1990.
Maatregelen die kunnen bijdragen aan de doelstelling leveren zijn nog onvoldoende om de doelstelling te realiseren. Een studie over de maatregelen die nodig zijn om het doel te halen, richt zich daarom op drie vragen.
Resterende opgave
Allereerst wordt de vraag gesteld wat de resterende opgave is om de 25% CO2-reductiedoelstelling te behalen. De tweede vraag betreft de kosten per huishouden en de derde richt zich op het meest kosteneffectieve pakket maatregelen om de resterende opgave te realiseren.
15 miljoen ton CO2 reduceren
De benodigde reductie broeikasgassen is 15 miljoen ton. Het sluiten van één of twee kolencentrales en CO2-afvang (CCS) in de industrie maken deel uit van het meest kosteneffectieve pakket. Als ervoor gekozen wordt om alleen de twee jaren negentig kolencentrales te sluiten maar niet één of twee van de nieuwe kolencentrales, dan zijn veel duurdere alternatieve maatregelen noodzakelijk om de Urgenda-doelstelling te halen.
Foto bovenaan: Amercentrale (bron: M.M. Minderhoud)
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Eneco heeft zelf geen kolencentrales, en CEDelft het zo opschrijven dat de kolencentrales van de concurrentie sluiten, de goedkoopste optie lijkt. Maar in werkelijkheid is verplichte CCS2 de goedkoopste optie. inhet rapport wordt het waterbed effect expliciet genegeerd. Bij sluiten kolencentrales gaan we gewoon nog vuilere stroom uit duitse kolencentrales gebruiken. Maar het grootste effect is dat we veel meer russisch aardgas gaan verstoken, en daarmee net zo afhankelijk worden van Putin dan Duitsland, waardoor er meer russische oorlogen komen, en vluchtelingen, en we uiteindelijk veel meer geld kwijt zijn aan de bewapening voor die russische oorlogen. GroenLinks levert ons aan rusland uit, terwijl we ook zelf klimaat neutrale stroom kunnen opwekken, met verlichte CCS2