Energierenovatie 50 woningen, Hendrik Ido Ambacht
In het kader van het 'verduurzamen' van de bestaande woningvoorraad heeft Zwaluwe in opdracht van WS Rhiant te Hendrik Ido Ambacht voor het eerst grootschalig haar energieconcept genaamd "Zwaluwenergiek" tot uitvoering gebracht.
Zwaluwenergiek is opgezet om de opdrachtgever te ontzorgen en te begeleiden in het energetisch verbeteren van haar woningbezit. Dit geschiedt allereerst door het uitbrengen van een energetisch en bouwkundig maatwerkadvies, inclusief materiaalvoorstellen en kosten-batenanalyse binnen 5 dagen, welke binnen het concept de Quick-scan wordt genoemd. Dit wordt op een x-aantal representatieve woningen uit het betreffende complex gebaseerd.
Voor deze woningen worden 3 scenario's berekend om van het huidige energielabel naar een groen label te geraken. Zwaluwenergiek heeft tevens de mogelijkheid in zich om de energetische verbetering tot uitvoering te brengen. Zo ook voor complex 113 van Rhiant.
Dit betroffen 50 grondgebonden eengezinswoningen welke van het huidige energielabel zouden gaan stijgen naar C- en B-labels. In het kader van de Quick-scan van Zwaluwenergiek en het promoten van de intenties van Rhiant is er allereerst een proefwoning uitgevoerd.
Dit werd beschouwd als een prestige project en daarom heeft Rhiant ervoor gekozen de beglazing te vervangen voor HR++ beglazing, de spouwmuren te vullen met minerale vlokken, het dak vanuit de binnenzijde te isoleren, een HR107 combiketel te plaatsen in combinatie met een zonneboiler van 110 liter en ongeveer 9 m2 PV-panelen op het dak te plaatsen.
Het resultaat: een stijging van het energielabel van F naar A. De ambities werden duidelijk behaald.
Vervolgens zijn de bewoners van het complex benaderd, welke een keuze konden maken in het toe te passen maatregelenpakket. De maatregelen waaruit de bewoners keuze konden maken betroffen het vervangen van de beglazing voor HR++ beglazing, het vullen van de spouwmuur en het laten isoleren van de binnenzijde van het dak.
Daar waar er nog geen HR107 ketels aanwezig waren zijn deze alsnog geplaatst. Binnen de kosten-batenanalyse van Zwaluwenergiek wordt de eventueel door te berekenen huurverhoging berekend.
Dit kan volgens beleid, bijvoorbeeld 75% van de energiebesparing, maar ook een kostendekkende huurverhoging. Rhiant heeft gekozen om tussen deze twee bedragen te gaan zitten om zo de bewoners te stimuleren tot het uit laten voeren van de energetische verbeteringen.
Zo kwam een compleet pakket voor een hoekwoning uit op een huurverhoging van 40,00 en voor een tussenwoning op 30,00. Inmiddels zijn alle woningen waar energetische verbeteringen zijn toegepast opnieuw voorzien van een energielabel zijn de ambities van C- en B-labels behaald!
Meer informatie: Zwaluwe Bouw