Weg van de toekomst levert jaarlijks 100.000 kWh
- Project
- Duurzame Energie & Energieopslag
De N329 moet als ‘Weg van de Toekomst’ een innovatieve en duurzame weg worden. In het ontwerp zijn maatregelen bedacht om de N329 in zijn eigen energiebehoefte te laten voldoen en jaarlijks 100.000 kWh terug te leveren aan het net.
Bij dit project heeft BRS Building Systems opdracht gekregen voor het engineeren, leveren en monteren van acht stalen bomen en vijftig bloemen. De bomen zijn opgebouwd uit ronde buizen die parallel langs elkaar liggen. De stam bestaat uit 36 buizen die zich in vieren splitst in 4x9 buizen die zich vervolgens vertakken naar 3x3, om uiteindelijk in drie enkele buizen te laten eindigen in een ronde ring waarop de PV-panelen worden bevestigd.
De ronde panelen hebben een doorsnede van Ø 2200mm en zijn elk voorzien van 89 polykristalijne zonnecellen. De cellen hebben een vermogen van circa 3,82 Wp per cel. Dat maakt dat ieder rond zonnepaneel een vermogen heeft van ongeveer 340 Wp. De zonnebomen zijn elk voorzien van twaalf takken, waarbij iedere tak voorzien wordt van een zonnepaneel. Het resultaat hiervan is een totaal vermogen per zonneboom van circa 4100 Wp.
Uiteindelijke opbrengst
Om de uiteindelijke opbrengst van een zonnepaneel te bepalen wordt er gekeken naar de locatie, oriëntatie en naar de hoek waaronder de zonnepanelen worden geplaatst. Indien zonnepanelen richting het zuiden en onder een hoek van circa twintig tot 40 graden worden geplaatst zal 1000 Wp (1 kWp) aan geïnstalleerd vermogen ca. 900 kWh aan elektriciteit opwekken. Voor de zonnebomen betekent dit een opbrengst van 3.700 kWh aan elektriciteit per jaar.