‘Wereldwijde vraag naar energie stijgt met drie procent per jaar’
- Duurzame Energie & Energieopslag
- Artikel
De wereldwijde vraag naar energie zal in het komende decennium naar verwachting met bijna drie procent per jaar toenemen. Cumulatief zal de algehele vraag naar energie ten opzichte van het huidige niveau tussen nu en 2030 met meer dan de helft toenemen. Waarschijnlijk zal de CO2-uitstoot in dezelfde periode met een kwart stijgen, mits de geplande conventionele energiecentrales worden gerealiseerd.
Deze bevindingen blijken uit een recent gepubliceerde studie van Siemens en Professor Horst Wildemann, van de technische universiteit van München. Wildemann vertelt over het potentieel van gasgestookte centrales ten opzichte van de kolengestookte variant: “Als in het jaar 2030 kolengestookte energiecentrales op grote schaal zijn vervangen met gasgestookte centrales, daalt de CO2-uitstoot van de energiebranche met vijf procent ten opzichte van het huidige niveau.”
Michael Süß, lid van de raad van bestuur van Siemens AG en CEO van de Siemens-sector Energy, meldt: “In onze studie hebben we de lokale situaties en de verschillende behoeften van meerdere gebieden op aarde onderzocht. Natuurlijk is behalve duurzaamheid en de behoefte aan een betrouwbare energievoorziening het economische aspect altijd van belang – het zou onverstandig zijn om nieuwe kolengestookte centrales vroegtijdig te sluiten, als dit alleen gebeurt om de CO2-uitstoot te verminderen.”
Kansen
Süß gaat in op de kansen die de sluiting van kolencentrales met zich meebrengt. Hij meldt dat als oudere kolengestookte centrales worden gesloten dit de CO2-uitstoot aanzienlijk vermindert en tevens economisch rendabel is. “In onze studie hebben we verschillende scenario’s geanalyseerd, steeds rekening houdend met een drieledig evenwicht tussen duurzaamheid, betrouwbaarheid en economie.”
Besparing
Opvallende regionale resultaten uit de studie zijn dat Europa tot het jaar 2030 ongeveer € 45 miljard zou kunnen besparen bij het uitbreiden van de energieopwekking uit hernieuwbare bronnen, als deze bronnen zich op de beste locaties zouden bevinden. Bovendien zou dit niet ten koste gaan van het aandeel groene energie in de totale energiemix.
Nieuwe zonne-energiecentrales zouden in dit scenario voornamelijk in het warmte zuiden worden gebouwd, terwijl windenergieparken in het winderige noorden van Europa zouden worden gerealiseerd.
De tussentijdse analyses van de resultaten uit de lokale studies van onder andere Europa en de Verenigde Staten zijn te vinden op de officiële website van Siemens.