Warmtewet
- Gezonde Gebouwen
- Artikel
Per 1 januari 2014 is de Warmtewet van kracht. De wet heeft forse financiële gevolgen voor bijvoorbeeld woningcorporaties en is ook van belang voor o.a. verhuurders, vastgoed- en facilitymanagers. Over de interpretatie van de wet bestaat veel discussie. Deze workshop geeft u inzicht in de toepassing van de wet en u krijgt een overzicht van de taken en verplichtingen in het kader van deze wet.
De Warmtewet geeft, net als de Gaswet en de Elektriciteitswet, regels voor de levering van belangrijke nutsvoorzieningen aan gebruikers. Daarnaast zullen als gevolg van de Warmtewet gebouweigenaren sneller geneigd zijn bepaalde risico’s over te dragen aan een derde partijen. Dit biedt kansen voor nieuwe vormen van dienstverlening, zoals het leveren van warmte en koude, meten en facturering, beheer en onderhoud van warmtesystemen.
Voor wie?
Er bestaan twee misverstanden: ten eerste zou de Warmtewet alleen van toepassing zijn als geleverd wordt aan consumenten, ten tweede zou de wet vooral lastig zijn als een leveringsvergunning noodzakelijk is. Kortom: er bestaat veel discussie over de interpretatie. Veel leveranciers voldoen niet aan de verplichtingen die voortvloeien uit de wet. Lang niet alle leveranciers hebben warmtemeters geplaatst of leveringsovereenkomsten opgesteld. Ook is nog niet geregeld dat alle consumenten terecht kunnen bij een onafhankelijke geschillencommissie.
Programma
De workshop beslaat 1 dagdeel (2 delen) en geeft antwoord op de volgende vragen van vastgoed- professionals:
Deel 1:
* Wat is de Warmtewet?
* Doel en totstandkoming
* Wanneer is de Warmtewet van toepassing
* Gevolgen van toepassing
* Vergunning?
* Aanmelding warmtenet
* Maximumprijs
* Overgangsregeling
Deel 2:
* Welke (nieuwe) vormen van dienstverlening zijn op de markt beschikbaar
* Wat zijn hierbij de beste samenwerkingsvormen hierbij
* Wijzen van aanbesteden en contracteren
* Overzicht van prestatieafspraken
Docenten
mr. Jesse L. Zijlma van BarentsKrans advocaten en ir. Albert Hulshoff van AHB Consultancy
Voor wie?
Voor medewerkers van woningcorporaties, vastgoedmanagers en vastgoed makelaars en facility managers . De workshop is ook zeer geschikt voor medewerkers van gemeenten, verenigingen van woningeigenaren (VvE’s) en exploitanten en bezitters van vastgoed portefeuilles
Meer cursussen
Behalve deze workshop Warmtewet 2014 biedt Duurzaam Gebouwd meer workshops en cursussen aan. Deze kunt u vinden aan de rechterzijde op deze website onder de kop 'Cursusaanbod', waaronder Masterclass Certificeren Bestaand Vastgoed ' en 'ESCO: een haalbare businesscase’.