Transformatie Tapijn-kazerne Maastricht
- Gebiedsontwikkeling
- Artikel
Team Liag neemt de transformatie van de voormalige Tapijn-kazerne in Maastricht voor zijn rekening. Hiervoor heeft dit team een Europese aanbesteding gewonnen.
Abonneer je op ons Youtube-kanaal:
In dit ontwerp zijn de gebouwen sterk met elkaar en met het parklandschap verbonden. De zichtlijnen van de paviljoenstructuur van het voormalige kazerneterrein zijn hierbij het uitgangspunt geweest. Door een verlaagd verbindingsgebouw blijven deze zichtlijnen behouden. Daarnaast fungeert dit gebouw als plint voor alle gebouwen en zorgt het voor de maximale flexibiliteit van de functies.
Blikvanger
Als nieuwe blikvanger krijgt Tapijn een accentgebouw dat op het verbindingsgebouw staat en binnen de paviljoenstructuur past.
Team Liag zorgt ervoor dat Tapijn een integraal onderdeel wordt van de Universiteit en de stad Maastricht. Het versterkt de groene publieke ruimte rondom het centrum.
Het integrale ontwerpteam bestaat naast LIAG architecten en bouwadviseurs uit Bosch Slabbers (landschapsarchitectuur), VIAC (installatieadvies), restauratiearchitect Jelle de Boer, DGMR, bouwadviesbureau Van der Veen voor de constructie en stedenbouwkundige Frits Bokelman.
Openbaar park
De Tapijn-kazerne is sinds oktober 2013 officieel in eigendom van de Universiteit Maastricht, de Provincie Limburg en de gemeente Maastricht. De universiteit en provincie zijn gezamenlijk eigenaar van de gebouwen, de gemeente van de onbebouwde ruimte. De betrokken partijen hebben in dialoog met de stad een langetermijnvisie voor het gebied opgesteld: het gebied wordt getransformeerd tot openbaar park en de gebouwen worden bestemd voor onderwijs en onderzoek en daaraan gerelateerde functies.
Zoek verder binnen deze onderwerpen
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Deze plannen beloven veel goeds voor Tapijn en de stad Maastricht, met een enkele maar zeer belangrijke kanttekening: Maastrichtse burgers zijn geschokt door het voornemen om een gat in de historische stadsmuur te maken, teneinde een soepeler verbinding tussen oude en nieuwe campus tot stand te brengen. Dat staat lijnrecht tegenover belangen om dit deel van het stadspark voor wandelaars te waarborgen. Zonder deze verbinding ligt het Tapijn terrein er echt niet geïsoleerd bij, er is voldoende bereikbaarheid via Pieterstraat-Nieuwenhofstraat. Duurzaam bouwen betekent ook rekening houden met cultureel erfgoed. Die stadsomwalling, intact en ononderbroken is daar een wezenlijk onderdeel van. Wat verder zorgen baart is dat er voor het verwezenlijken van deze plannen, een bijgebouw van een stichting moet worden doorbroken. Dit gebouw is eigendom van Stichting Kanunnik Salden/Nieuwenhof. Commissaris van de Koning voor Limburg, Theo Bovens is penningmeester van deze stichting. Met welke hoed zal er worden gekeken naar plannen en belangen? https://www.facebook.com/Blief-Vaan-De-Moer-Aof-1203939919634664/
Ik deel de zorgen van voorgaande poster. De meerwaarde van een gat in de historische muur is volstrekt onduidelijk en daarom zorgelijk. Verder zou het park een ontmoetingsplaats moeten worden tussen student en burgers. Deze leven nu als gescheiden groepen langs elkaar heen. In de animatie mis ik een visie op het park als ontmoetingsplaats voor burgers en studenten. Wat maakt het uitnodigend voor andere groepen? Wat stimuleert dat? Er lopen ook overwegend studenten rond in de animatie en geen andere bevolkingsgroepen. Kennelijk hadden de ontwerpers alleen de studenten in hun hoofd bij het ontwerp? In de bijschriften lezen we dat er fietspaden komen. Daar zie ik niks van terug in de animatie. Dat is jammer. Eén pad dat van de nieuwe fietsbrug komen moet loopt dwars over een wandelpad. Lijkt me gevaarlijk. Blijft het park nog wel een plek om te onthaasten? Ik zie verder wel veel groen. Maar een park heeft ook een sociale functie en een visie daarop ontbreekt geheel in de animatie. Ik ben dus niet overtuigd. Het mag allemaal ook wel wat spannender en innovatiever. En waar is de kunst? Waar is de cultuur? Waarom bijvoorbeeld geen openlucht theater voor de hele stad hier (als ontmoetingsplek) Of een overdekte marktplaats? Ik ben niet overtuigd en vind het nog wat vlak allemaal. En het moet echt spannender.
Ik sluit me helemaal aan bij de vorige twee posts. Plan moet nog heel erg bijgestuurd worden.