Wakker worden met … Rob Kragt
- Klimaattechniek
- Artikel
Als fabrikant van tapijt(tegels) zet Desso stevig in op het circulair maken van de producten. Dat combineert het Brabantse bedrijf met een niet aflatende innovatiedrift. Deze inspanningen leveren producten op die goed zijn voor mens en milieu. CSR communication manager Rob Kragt breekt een lans voor innovatie die duurzaamheid oplevert.
Waarom zet Desso zo in op de combinatie van duurzaamheid?
"Duurzaamheid is voor Desso een driver voor innovatie. Gezondheid is ook een duurzaamheidsitem, want mensen die gezond zijn leven vaak langer. Een gezond binnenklimaat is iets wat bijvoorbeeld ons AirMaster-tapijt bevordert, omdat het fijnstof vasthoudt. Bedenk dat mensen ongeveer 90% van hun tijd binnenshuis doorbrengen. Dan is het van groot belang om met producten te komen, die werkelijk een bijdrage aan dat binnenklimaat leveren."
Hoe komt Desso aan innovatieve producten als AirMaster en bijvoorbeeld het lichtdoorlatend tapijt? Is het een uitvindersidee of laboratoriumproef, waar komt het vandaan?
"Het is een combinatie. Bij Desso wisten we al langer dat tapijt niet slecht voor de mens is. Toen we in 2007 onafhankelijk werden, zijn we ogenblikkelijk gaan communiceren dat tapijt helemaal niet slecht voor mensen is. Integendeel. Dit alles past voor mij helemaal in het cradle-to-cradleverhaal, want wij werken al zo veel mogelijk circulair en daarbij zo veel mogelijk met gezonde producten. Producten die veilig zijn in het gebruik, maar ook teruggehaald worden en gescheiden kunnen worden. Uitgaande van de visie van Braungart zijn we gaan doorinnoveren: zo is het AirMaster-tapijt ontstaan dat ook fijnstof vasthoudt."
Dat lijkt me een mijlpaal…
"Volgens veel gezondheidsorganisaties is fijnstof vijand nummer 1 als het gaat om de gezondheid van mensen. Mensen in de Randstad die dicht op de grote verkeersaders wonen, overlijden daardoor echt eerder. Fijnstof kan je niet zien: er komt alleen maar meer van en je realiseert je niet hoe gevaarlijk het is omdat slechte schimmels en bacteriën zich eraan kunnen hechten. Daarop innoveren past dus helemaal in onze visie voor een gezond binnenklimaat."
Is er een bewezen relatie tussen een gezond binnenklimaat en productiviteit van mensen?
"Dat valt (nog) niet met harde cijfers te onderbouwen. Wij beperken ons door te zeggen dat onze producten daadwerkelijk bijdragen aan een beter binnenklimaat. We initiëren praktijktesten, maar we zouden het toejuichen als er een uitgebreid onafhankelijk onderzoek naar de bijdrage van producten als de onze komt."
Ik las iets over een lichtdoorlatend tapijt, wat is dat voor innovatie?
"Omdat wij met gezondere materialen willen werken, hebben wij een alternatief ontwikkeld voor de bitumenrug: de EcoBase met een op polyolefine gebaseerde laag. Deze nieuwe rug is wit en lichtdoorlatend, echter voor Luminous Carpets nog verder doorontwikkeld zodat deze nog meer licht doorlaat. Philips zag daar mogelijkheden in en zo zijn wij samen met hen 3,5 jaar geleden de ontwikkeling gestart van tapijttegels met daaronder ledmodules. Dat maakt het mogelijk om op bijzondere wijze op specifieke locaties te communiceren met licht uit de vloer."
Wat zijn daar voorbeelden van?
"Een toepassing die aanspreekt is de vluchtwegaanduiding. De bestaande armaturen voor nooduitgangen vinden architecten lelijk, maar erger is dat je die niet ziet als er rookontwikkeling is. Rook stijgt op en als dat onder een plafond blijft hangen, maakt dat de nooduitgangborden slecht zichtbaar. De vloer kan dan de vluchtweg aanduiden."
Hoe reageert de markt op dergelijke innovaties?
"Bij Building Holland 2014 hebben we dit geïntroduceerd en er is veel belangstelling voor deze innovatie. Zo gebruikt de Duitse krant Bild het in hun centrale nieuwsruimte als een lichtkrant. Op de Horecava 2015 heeft dit Luminous Carpet een innovatieprijs gewonnen. De hospitalitysector ziet dan ook veel mogelijkheden. Denk aan zaalindelingen bij congrescentra. Of je komt uit de lift in een hotel en je keycard communiceert met de vloer die je vervolgens laat zien waar je hotelkamer is. Zelf denk ik dat de echt functionele toepassingen het meest gebruikt gaan worden. Stel dat je bij wet kunt regelen dat je vluchtwegaanduiding onder het tapijt mag aanbrengen, dan heb je een vervanging voor al die groene bordjes en dan breekt er een markt open."
Desso innoveert door, neem ik aan?
"Eind maart 2015 nemen we een nieuwe installatie in gebruik, die voor meer dan 90% zuivere garens kan terugwinnen uit een EcoBase-tapijttegel. Afvalverwerkers zijn niet geïnteresseerd in het scheiden van deze tegels omdat de volumes voor hen te klein zijn, maar wij kunnen ze straks wel verwerken. Dat vinden we bij Desso echt een mijlpaal die bijdraagt aan onze visie op hergebruik. We investeren in iets wat ons voorlopig geen geld oplevert, maar wel het goede is om te doen. Dat geldt ook voor de kalk die we gebruiken in de rug van tapijt(tegels). Die kalk haalden we uit Frankrijk, terwijl we in Nederland veel kalk hebben in het drinkwater. Echter, de manier waarop drinkwaterbedrijven kalk aan het drinkwater onttrokken, daar konden wij tot voor kort niets mee. We zijn daarom een samenwerking met drinkwaterbedrijven aangegaan om het proces van kalkonttrekking te veranderen. Daarmee is afval (voor de drinkwaterbedrijven) omgezet in een cradle-to-cradlemateriaal voor ons productieproces en ook voor andere industrieën."