Nieuwe partner Duurzaam Gebouwd: Xylem
- Duurzame Energie & Energieopslag
- Artikel
Watertechnologieleverancier Xylem is partner geworden bij Duurzaam Gebouwd. In dit interview stelt managing director Ruud Vreeburg zijn bedrijf voor.
Wat zijn de kernactiviteiten van Xylem?
“Wij bieden altijd de meest geschikte oplossing – van duurzaam ontwerp tot optimaal functioneren – voor elke watergerelateerde branche en verzorgen hierin elke stap in de watercyclus. Xylem kijkt naar een wereld zonder mondiale waterproblemen. Het doel: het creëren van innovatieve oplossingen om te voldoen aan de waterbehoeften van de wereld. Centraal in ons werk staat de ontwikkeling van nieuwe technologieën, die zorgen voor een betere manier om water in de toekomst te gebruiken, bewaren en hergebruiken. We verplaatsen water, behandelen het en voeren het terug naar het milieu. Daarnaast helpen wij mensen water efficiënter te gebruiken. Vanuit Dordrecht zijn wij met 150 medewerkers verantwoordelijk voor de Nederlandse markt. Xylem is actief in de marktsegmenten Overheid, Industrie en Building Services.”
Op welke manier(en) zet Xylem in op duurzaamheid?
“Naast het leveren van duurzame producten en diensten werken we met marktpartijen aan innovatieve nieuwe concepten, zoals warmte/koudeopslag, energie uit oppervlaktewater en (afval)waterbehandeling voor bijvoorbeeld koelwatertorens. In Nederland is de MVO-zelfverklaring (ISO 2600) het vertrekpunt voor het blijvend verduurzamen van onze organisatie en onze producten en diensten. In het voorjaar van 2013 heeft Xylem aan de hand van de praktijkrichtlijn NPR 9026+C1:2012 onderzocht in hoeverre haar bestaande werkwijze in overeenstemming is met de aanbevelingen van NEN-ISO 26000. Na afronding van het onderzoek is vastgesteld dat Xylem duurzaam is. In mei 2013 is de eerste ISO 26000 zelfverklaring ondertekend, die behalve op onze website ook op het publicatieplatform van NEN staat. In juli 2015 heeft NEN wederom Xylems MVO-zelfverklaring goedgekeurd, waarmee Xylem aantoont nog steeds duurzaam te zijn en maatschappelijk verantwoord te ondernemen.
Met het sociaal investeringsprogramma Xylem Watermark richten we ons , in samenwerking met internationale non-profitorganisaties, op het voorzien in en beschermen van veilig water in gemeenschappen over de hele wereld. Lokaal promoten wij met het programma Rij2op5 om fietsend naar het werk te komen in plaats van met de auto. En Xylem participeert in de creatie van werkgelegenheid door bijvoorbeeld stagiairs een opleidingsplaats te bieden en opdrachten te verlenen aan organisaties, die mensen met een achterstand op de arbeidsmarkt, een zinvolle werkplek bieden. Hierdoor verlenen wij opdrachtgevers een social return op onze werkzaamheden.”
Naar welke duurzame producten en / of diensten die Xylem levert, is de vraag vanuit de markt het grootst?
“Energiezuinige pompgemalen voor afvalwatertransport, wko-systemen, energiezuinige circulatiepompen en ozon-oxidatie-, UV-desinfectie- en filtratiesystemen voor chemicaliënvrije behandeling en hergebruik van water.”
Welk door u uitgevoerd project of welke door u geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?
“Mooi voorbeeld van een zeer innovatief project is de Houthaven in Amsterdam in samenwerking met Nuon, waarin een gecombineerd eow (energie uit oppervlaktewater) en wko (warmtekoude-opslag) systeem fungeert als duurzame koude/warmte centrale in een modern district heating/coolingsysteem.”
Waarom is Xylem partner geworden van Duurzaam Gebouwd?
“Het innovatietempo in onze markten gaat sneller en sneller en dat biedt kansen voor bedrijven als Xylem. Aan de andere kant wordt de go-to-market-time (het moment dat een bedrijf zijn producten op de markt aanbiedt, red.) steeds korter. Om deze kansen toch te benutten willen we nog meer samenwerken met andere marktpartijen. Duurzaam Gebouwd biedt een uitstekend platform voor bedrijven, om met elkaar in contact te komen en meer samen te werken.”
Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?
“Verregaande connectiviteit tussen gebouwen (smart grid) en tussen producten (smart building). Daarnaast nieuwe concepten op het gebied van duurzame energie, decentralisatie van afvalwaterbehandeling in de stedelijke omgeving en het hergebruik van water in gebouwen.”