Een toekomstbestendige lift is meer dan energiezuinig
Eind 20e eeuw vond de ontwikkeling en introductie plaats van de machinekamerloze lift, die we vandaag de dag in veel gebouwen tegenkomen. Een feestelijke bijeenkomst vierde het bestaan en de brede toepassing van deze liftinnovatie.
Vroeger gruwelden architecten van de machinekamer die noodzakelijk was bij de toepassing van liften, omdat het lastig was om dit in te passen in het gebouwontwerp. Het antwoord was de hydraulische lift, waarbij de machinekamer in de kelder van het gebouw of naast de schacht ondergebracht kon worden.
“In 1996 kwam de doorbraak”, weet product manager Rudy Kempe van KONE. “Toen werd de machinekamerloze lift ontwikkeld, de Greenstar. Voor de introductie van deze lift in Nederland hebben we samengewerkt met het Liftinstuut, omdat de liftnormen hier toen nog geen raad mee wisten. De lagere energiekosten ten opzichte van standaard liften overtuigde menig gebouweigenaar om hierop over te stappen.”
60 procent van liften rijp voor modernisering
In Nederland hebben we in utiliteit en woningbouw ongeveer 92.000 liften. “Daarvan is meer dan 60 procent rijp voor modernisering”, weet Kempe. “De gemiddelde lift heeft een levensduur van 25 jaar, en het merendeel van liften in Nederlandse gebouwen kan een upgrade goed gebruiken. In plaats van een compleet nieuwe lift te installeren, vaak een kostbare aangelegenheid, is het duurzamer om de levensduur van een bestaande lift te verlengen.”
Vaak is dit nog niet bekend bij eindgebruikers en kennen zij de voordelen niet die een modernisering met zich meebrengt. “Over het algemeen weten gebouweigenaren niet dat je een labelsprong kunt maken met een modernisering. Je kunt bijvoorbeeld van label C naar label B gaan en zelfs van B naar A. Verder kun je stappen maken op het gebied van energie-efficiëntie door de tl-verlichting in de aanwezige liften te vervangen met led-verlichting.” Een van de eerste MonoSpace-liften van KONE kreeg zo’n modernisering aangeboden. “Deze winnaar, de VvE van Berckelstraat in Den Bosch, krijgt een levensduurverlenging van de lift en gaat energie besparen.”
Smart is toekomstbestendig
Een toekomstbestendige lift is niet alleen energiezuinig, maar anticipeert en acteert ook op de gebruikers in het gebouw. “Dat koppelen wij aan het concept People Flow, waarmee we mensen efficiënt in, uit en door een gebouw heen leiden. Een Smart Building heeft wat mij betreft een intelligente lift die signaleert welke bestemming gebruikers hebben, om ze vervolgens op snel bij hun doel te brengen.”
Meer informatie over MonoSpace en People Flow vindt u op de website van KONE. Bezoek ook de partnerpagina van KONE.