Foreco nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

Foreco nieuwe partner Duurzaam Gebouwd

Kennisplatform Duurzaam Gebouwd verwelkomt nieuwe partner Foreco. De organisatie stelt zich voor middels een kort interview.

Wat is de geschiedenis van de organisatie en waar ligt de focus?
Foreco is sinds 1983 actief als innovatieve en professionele speler in de houtsector. Binnen het bedrijf werken ruim 80 vaste medewerkers, verdeeld over vier verschillende bedrijfsonderdelen. In Dalfsen ontwikkelen, produceren en verhandelen we houtproducten voor de professionele en particuliere markt.

Voor de grond- weg- en waterbouw leveren we toegevoegde waarde op basis van vakkennis en een voorraad van meer dan 15.000 m3. Samen met diverse partijen bieden we hoogwaardige producten zoals WaxedWood en NobelWood voor nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Onze Woodshop levert een uniek assortiment hout voor particuliere en professionele gebruikers. Met IJreka playgrounds bieden we professionele, duurzame en innovatieve oplossingen voor de inrichting van recreatie gebieden en speeltuinen. Het bedrijf Foreco Houtconstructies in Noordeloos is gespecialiseerd in houttoepassingen voor nieuwbouw- en renovatieprojecten.

Op welke manier(en) zet uw organisatie in op duurzaamheid?
Foreco is actief met de ontwikkeling van nieuwe toepassingsmogelijkheden van hout als duurzaam materiaal voor de bouw. Hout is een fantastisch materiaal, met oneindig veel mogelijkheden. Onze organisatie beschouwt het als een uitdaging om die mogelijkheden optimaal te benutten en tegelijkertijd in te spelen op nieuwe ontwikkelingen.

Met producten die in alle opzichten het predicaat ‘duurzaam’ verdienen. Daarvoor hebben we alle benodigde ingrediënten in huis. Zoals een gedegen marktkennis, de meest actuele technologie en een ervaren team dat staat voor kennis, vakmanschap en ervaring.

Kunt u een impressie geven van de duurzame producten die u levert?
Duurzame houten gevelbekleding met onder andere DUBOkeur;
NobelWood® is een volwaardig alternatief voor tropisch hardhout op basis van snel groeiend dennenhout. Op basis van een nieuwe technologie wordt snelgroeiend naaldhout tot in de kern gemodificeerd. Het zachte naaldhout wordt door-en-door geïmpregneerd met in water oplosbare biopolymeren afkomstig van suikerrietstengels uit de rietsuikerindustrie. De basis is het dennenhout dat afkomstig is uit duurzaam beheerde bossen op basis van FSC-certificering. Kortom, van duurzaam verbouwd laagwaardig dennenhout wordt met biobased materiaal een hoogwaardige, 100% biologische variant gecreëerd. Andere milieuvoordelen zijn: geen verdere bedreiging van het tropisch regenwoud en duurzaam hout voor duurzaam bouwen.

WaxedWood® is verduurzaamd hout met verminderd krimp- en zwelgedrag. Het hout wordt onder vacuüm en druk verduurzaamd tegen houtaantasting. Tegelijk wordt een emulsie van diverse wassoorten ingebracht. De was bevindt zich in de poriën en maakt het hout waterwerend. Deze bescherming vermindert sterk de opname van water in het hout. Hierdoor is WaxedWood® stabiel, zeer onderhoudsarm en breed toepasbaar. Hierdoor is het een effectieve oplossing voor gevelbekleding, omheiningen, vloeren, tuinmeubilair, speeltoestellen en andere bouwtoepassingen.

SafeWood® biedt brandvertragend behandeld hout en plaatmateriaal. Door het impregneren met de brandvertrager DRICON® is het mogelijk om aan Europese brandveiligheidseisen te voldoen. Het brandvertragende middel op waterbasis heeft geen invloed op de oorspronkelijke mechanische eigenschappen van het materiaal dat is behandeld. Ook tast de behandeling de uitstraling van het hout niet aan. In tegenstelling tot standaardbehandelingen met anorganisch zout is het waterdampbestendig en toepasbaar tot een maximale luchtvochtigheid van 96%. Hierdoor is het bestand tegen een vochtig klimaat zoals in Nederland of andere West Europese landen.

Duurzame innovatieve oplossingen voor de GWW-sector;
TwinWood® is een samengesteld damwand, bestaande uit vurenhout voor het onderwatergedeelte en hardhout voor het bovenste deel. Vurenhout en hardhout worden middels een hoogwaardige vingerlas met elkaar verbonden. Aan beide delen wordt een vertanding gefreesd die vervolgens met een zeer sterke lijmsoort onder hoge druk in elkaar worden geperst. Zo ontstaat een damwandplank of paal met een hoge buigsterkte. Voor een wetenschappelijke constructiebenadering is het TNO-rapport 98-CON-R1262/1 een goed uitgangspunt. De sterkte van TwinWood® staat toe dat een damwandconstructie op dezelfde wijze kan worden berekend als een volledig vurenhouten damwand.

Cloeziana paalhout is afkomstig uit duurzaam beheerde plantage bossen in Afrika. De hoge natuurlijke duurzaamheid in grond en water toepassingen maken Cloeziana een goed alternatief voor andere (sub-)tropische hardhoutsoorten en voor staal of kunststof. Producten van Cloeziana voldoen aan de eisen van duurzaamheidsklasse 1. Dit betekent dat het kernhout nog goed is na meer de 25 jaar in contact met de grond. Daarnaast is het hout ook bestendig tegen paalworm zodat het zonder problemen kan worden toegepast voor o.a. de bescherming van zeedijken.

IJreka playgrounds staat voor een compleet speelprogramma en is gevestigd op het terrein van Foreco in Dalfsen. Het aanbod varieert van schommels en buitenmeubilair tot volledig gethematiseerde binnen- en buiten speelplaatsen in zowel hout en andere materialen. Met eigen ontwerpers is het een unieke partner voor vernieuwende en uitgebreide speelplekken. Eigen concepten kunnen veilig en zorgeloos worden uitgevoerd, met 3D ontwerpen en grote flexibiliteit voor maatwerkoplossingen.

In welke projecten komen uw duurzaamheidsambities het best tot uiting?
Voor het project ”Fiep Westendorp” in Amsterdam is gekozen voor een “Groene Levende Gevel” omdat het een positief effect heeft op de leefomgeving. In het gebouw zijn 71 woningen en de “Brede School Fiep Westendorp” met gymzaal opgenomen. De gevels van de school zijn gemetseld en voorzien van NobelWood® frames die door klimplanten worden bedekt.

Houten Gevelbekleding Brede Bossche School, ’s-Hertogenbosch
Het ontwerp van het nieuwe schoolgebouw van de Bossche Brede School Nieuw-zuid in Meerendonk te ’s-Hertogenbosch is een tweedelig plan. Aan de ene kant van het driehoekige perceel bevind zich een bakstenen gebouw geheel in harmonie met de stedelijke structuur aan die zijde. Aan de andere kant, verbonden door een zonwerende glasconstructie, is de constructie bekleed met houten gevels. Hiervoor is SafeWood® Select en WaxedWood® Color gebruikt. Dit geeft de school een mooie en warme uitstraling, wat goed past bij het natuurgebied dat aan de rand van die kant van het perceel grenst.

Renovatie met NobelWood aanbouw in Amersfoort
De bewoners van deze woning in Amersfoort wilden hun woonoppervlak vergroten door een nieuwe aanbouw. Gekozen werd voor een ander materiaal dan baksteen waardoor de bestaande woning een eenheid blijft. De nieuwe ruimte staat fysiek los door middel van een strook glas tussen oud en nieuw waar daglicht mooi strijklicht oplevert tegen de oude bakstenen ‘buitenmuur’. De houten latten van de aanbouw en de latten in de schuifframes zijn van fijn bezaagd Nobelwood; verduurzaamd Europees grenen gecoat met Woodstain zodat het niet vergrijst.

Wat is de reden dat uw bedrijf partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?
Vanuit de houtsector willen wij kennis overdragen over hout als duurzaam bouwmateriaal. Binnen het platform willen wij partijen informeren over het belang van de houtsector voor het behoud en beheer van de bossen. Daarnaast willen wij onze expertise overbrengen op het vlak van houtverduurzaming, brandvertragende behandelingen en houtmodificatie. Hierbij willen wij ook onze ervaringen en kennis delen op het gebied van milieu innovatie in nationale en internationale programma’s, zoals ons eco-innovation project binnen het CIP-program van de Europese Unie.

Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht u de komende jaren?
De komende jaren zal er steeds meer mogelijk worden op  het gebied van houtmodificatie en brandvertraging. Hierdoor komen er nieuwe toepassingsmogelijkheden voor hout als duurzaam bouwmateriaal. Dergelijke ontwikkelingen worden echter wel steeds moeilijker gemaakt door nieuwe regelgeving die een drempel werpt voor nieuwe innovatieve materialen. Hout en andere biobased materialen krijgen daardoor een steeds kleiner marktaandeel en minder toepassingsmogelijkheden. Het is zaak om voor deze materialen toch nieuwe mogelijkheden te creëren en toch zo veel mogelijk nieuwe producten en concepten te ontwikkelen.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c26 c278
Aan de Vallei: innovatief woningbouwplan in Roermond 

Aan de Vallei: innovatief woningbouwplan in ...

Het bestemmingsplan Melickerveld in Roermond is onherroepelijk geworden: de Raad van State heeft de bezwaren van een aantal omwonenden en de Natuur en Milieufederatie ...

Lees verder

c21 c26
Wooncompagnie verduurzaamt met bodemenergie

Wooncompagnie verduurzaamt met bodemenergie

In een renovatieproject liet woningcorporatie Wooncompagnie dertig jaren ‘60 woningen verduurzamen in Petten. Daarbij is de stap gemaakt van gemiddeld energielabel ...

Lees verder

c21 c26 c41 c125 c243
Stadhuis Eindhoven krijgt groen energiedak

Stadhuis Eindhoven krijgt groen energiedak

Het stadhuis van Eindhoven krijgt een dak van zonnepanelen (PV(t) panelen) met een dubbele functie. Naast elektriciteit (PV-deel) leveren ze ook warmte (thermisch ...

Lees verder

c21 c26
Combinatie technologie en samenwerking in restwarmteterugwinningsproject

Combinatie technologie en samenwerking in restwarmteterugwinningsproject

Een restwarmte terugwinningsproject combineert warmtewisselaars en warmtepompen met een industriële natte scrubber, om onder andere energie-efficiëntie ...

Lees verder

c21 c26
Goed onderweg, maar nog veel te doen

Goed onderweg, maar nog veel te doen

Hoe ver zijn campussen nu écht in verduurzaming en waar lopen ze tegenaan? Experts delen kennis in het rondetafelgesprek ‘Verduurzaming van de campus’ ...

Lees verder

c21 c26 c184 c243
Succesvolle verduurzamingsvoorbeelden zetten aan tot actie

Succesvolle verduurzamingsvoorbeelden zetten ...

Door de dalende temperaturen merken we maar eens te meer hoe belangrijk het is om goede verwarming toe te passen in onze gebouwen, voor meer comfort. Dat dit ook ...

Lees verder

c21 c26
In Pijnacker verrijst houten appartementengebouw Casa Vita

In Pijnacker verrijst houten appartementengebouw ...

Gemeente Pijnacker benoemde ‘kwaliteit’ als belangrijk onderdeel voor de aanbestedingen van een gloednieuw woongebouw. Vastgoedontwikkelaar Blauwhoed, ...

Lees verder

c26
Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen

Succesvoorbeelden gezonde en circulaire werkomgevingen

Een circulaire en gezonde werkomgeving is allerminst een utopie. Dat bleek tijdens SWP op Locatie bij Tarkett in Waalwijk, waar succesvoorbeelden voorbijkwamen ...

Lees verder

c21 c26
Hoe het Leger des Heils een duurzame toekomst opbouwt

Hoe het Leger des Heils een duurzame toekomst ...

In dit artikel kijken we hoe het Leger des Heils, bekend om hun wereldwijde inzet voor compassie en gemeenschapswerk, technologie gebruikt om hun vastgoed te verduurzamen. ...

Lees verder

c21 c26 c41
Andy van den Dobbelsteen wint ABN AMRO Duurzame 50

Andy van den Dobbelsteen wint ABN AMRO Duurzame ...

Hoogleraar en coördinator duurzaamheid Andy van den Dobbelsteen van TU Delft won tijdens de Klimaattop GO 2024 de felbegeerde ABN AMRO Duurzame 50. Voor Andy ...

Lees verder

c21 c26
Openingsdebat Klimaattop GO 2024: van nulmeting naar innovatieve oplossingen

Openingsdebat Klimaattop GO 2024: van nulmeting ...

Het Openingsdebat van de Klimaattop GO 2024 ging over échte versnelling in de gebouwde omgeving. Onno Dwars in zijn openingsspeech: “Deze twee dagen ...

Lees verder

c21 c26 c237
CO2-negatieve gevelstenen in Groen Nobelhorst

CO2-negatieve gevelstenen in Groen Nobelhorst

In Almere worden 60 duurzame woningen gebouwd met CO2-negatieve gevelstenen. De Pirrouet CO2-negatieve gevelsteen, zoals deze wordt genoemd, moet ervoor zorgen ...

Lees verder

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up