‘Smart city om maatschappelijke problemen aan te pakken’
- Gebiedsontwikkeling
- Artikel
“Smart city is geen doel, maar een middel om maatschappelijke problemen aan te pakken.” Dat vertelde Deloittes John Schattorie tijdens het evenement ‘Hoe smart is uw city?’ in het Amsterdamse gebouw The Edge.
“Onder een smart city verstaan wij een stad die investeert in menselijk en sociaal kapitaal, in infrastructuur en in disruptieve technologie voor een economische groei en een betere kwaliteit van leven”, legde directeur Digitale Transformatie Schattorie uit. “Denk hierbij aan hernieuwbare energie, 3D printen en co-creatie, maar ook big data, gamification en drones. Voorwaarde is wel dat de ecologische footprint daalt.”
Burger staat centraal
Hij merkt dat smart cities ontstaan dankzij verschillende slimme oplossingen, zoals smart buildings & living, smart energie, water and waste en smart manufacturing and construction. Desondanks vindt hij niet dat dit steden het doel moeten hebben om een smart city te worden. “De burger moet centraal staan. Positioneer je stad dus niet als smart city, maar probeer het in te zetten om een maatschappelijk probleem op te lossen.”
Dit vertelde hij aan diverse gemeenteambtenaren. In zijn ogen worstelen gemeenten nog regelmatig met hun nieuwe rol. “Ik zie meerdere rollen voor gemeenten weggelegd”, liet Schattorie weten. “Zoals verbinder, beschermer, innovator, investeerder, regelaar en strateeg.”
Europees netwerk ondersteunt ondernemerschap
Volgens zijn collega Pouya Zarbanoui kunnen gemeenten hierbij hulp krijgen via het platform Fiware. “Dit Europese netwerk ondersteunt ondernemerschap. Door een technologisch fundament beschikbaar te stellen, geeft Fiware organisaties de mogelijkheid om ontwikkelaars nieuwe (mobiele) toepassingen te laten ontwikkelen.”
In Nederland bestaat het Fiware-lab. “Dit gaat verder dan alleen het beschikbaar stellen van kennis en netwerk”, legt Zarbanoui uit. “Aan overheden of andere opdrachtgevers uit het publieke domein die hun producten willen ontwikkelen binnen het Fiware-lab, biedt ze financiële ondersteuning. Dit kan ze inzetten voor een ontwerptraject van een digitale toepassing.” Het Fiware-lab bestaat sinds 24 september 2015 en is geïnitieerd door het consortium van Elba-Rec, Xcelent, Onetrail, Deloitte en Civity. Aan het gebruik van dit lab zijn geen kosten verbonden.
Foto: Deze bijeenkomst vond plaats in The Edge, waar gebruikers een groot deel van de apparatuur met hun smartphone kan aansturen.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Als de 'burger centraal' staat en een smartcity een middel is waarom wordt er dan alleen over het middel gepraat en helemaal niet over de bedoeling die je hebt voor de burger?