Simulatie van lucht-aarde warmtewisselaars
- Project
- Gezonde Gebouwen
Lucht-aarde warmtewisselaars (LAW) worden steeds vaker toegepast in bouwprojecten: ze leveren zowel de gebruiker als het milieu grote voordelen op. De buitenlucht wordt - naar gelang de temperatuur - verwarmd of gekoeld met gebruik van natuurlijk aanwezige warmte en koude in de grond.
Van CO2-uitstoot is bovendien geen sprake. Door de constante temperatuur biedt de LAW een bijdrage aan een hoog leef-comfort tegen aanzienlijk lagere energiekosten dan conventionele methodes. Ook de lange levensduur en de lage onderhoudskosten maken de toepassing aantrekkelijk.
Nauwkeurige berekeningen
De optimale werking van een LAW is sterk afhankelijk van nauwkeurige berekeningen in een vroeg stadium van een gebouwontwerp. Vanwege de complexiteit van een grondwarmtewisselaar volstaat de inzet van eenvoudige rekenmethoden of grafieken niet. Landstra ontwikkelde daarom in eigen beheer een numeriek simulatiemodel met een grote rekennauwkeurigheid.
Flexibel, inzichtelijk en gebaseerd op state-of-the-art technieken. Deze simulatiemethode past Landstra al enkele jaren succesvol toe om de energetische en thermische prestaties van LAW’s nauwkeurig vast te stellen.
De lucht-aarde warmtewisselaars zijn gedimensioneerd en ingepast in verschillende projecten: Nieuwbouw Scholengemeenschap Greijdanus te Meppel, 61 energieneutrale woningen in Ulft, Logistiek Centrum Westpoort te Groningen en het nieuwbouwgebouw C19 Friesland College te Leeuwarden.
Greijdanus Scholengemeenschap
De uitbreiding voor circa 150 leerlingen van de Greijdanus Scholengemeenschap te Meppel is ontworpen door Jón Kristinsson, expert bij Kennisplatform Duurzaam Gebouwd. De officiële opening van de nieuwbouw vond plaats op 18 november 2008. De ventilatie van de school wordt gefaciliteerd door een lucht-/bodem warmtewisselaar, waardoor 7.000 kubieke meter verse lucht per uur wordt aangevoerd.