Zonnepark De Scheg vormt startschot van groot energieproject
- Project
- Duurzame Energie & Energieopslag
Het zonnepark De Scheg in Deventer werd tijdens een feestelijke bijeenkomst officieel geopend. De opening is het startschot van een duurzaamheidsplan dat in 2014 en 2015 wordt uitgevoerd, waarmee een investering van 2,4 miljoen euro is gemoeid.
Het duurzaamheidsplan komt na eerdere ingrepen met betrekking tot de energiehuishouding. Voorheen overkapte Sportbedrijf Deventer de ijsbaan, plaatste de organisatie een WKK-installatie en installeerde een nieuw luchtbehandelingssysteem. De partijen Energiefonds Overijssel, gemeente Deventer, ASN Bank en WDW Ontwikkelend Beheer zetten zich in voor nieuwe maatregelen die het zonnepark verder verduurzamen.
Het zonnepark maakt onderdeel uit van een groter energieproject dat Sportbedrijf Deventer de komende jaren zal uitvoeren. Voor dit project is een investering van 2,4 miljoen euro uitgetrokken. Volgens Bas-Jan Blom, directeur Energiefonds Overijssel, is het een belangrijke maatschappelijke investering: “Sport wordt vaak omschreven als een belangrijke bindende factor in de maatschappij. We zijn blij dat het Energiefonds Overijssel met deze duurzame investering hier een bijdrage aan kan leveren. Over de totale looptijd kunnen de afschrijvings- en rentelasten ruimschoots worden gedekt uit de besparing op energielasten."
Blom noemt Aschwin Lankwarden, directeur van Sportbedrijf Deventer, een ondernemer die zijn nek uit durft te steken: "Er zit een gouden kans in renoveren op basis van cashflow die te maken heeft op basis van het energievraagstuk.”
Besparingspotentieel
Hoe groot kan de besparing op deze energielasten eigenlijk zijn? Met 6.500 vierkante meter aan kunstijs en grote verwarmde zwembassins is de vraag om energie indrukwekkend. De mogelijkheden tot CO2-reductie en energiebesparing zijn daarom eveneens omvangrijk.
Daarom werd in samenwerking met WDW Ontwikkelend Beheer, op basis van verschillende energiescans, duidelijk welke ingrepen tot een verdere verduurzaming zouden leiden. Het pakket van verduurzamingsmaatregelen betekent een daling in het gasverbruik van 80 procent en levert een reductie van CO2-uitstoot op van maar liefst 1.332 ton per jaar. Theo Rietkerk, gedeputeerde Provincie Overijssel en verantwoordelijk voor economie, energie en innovatie, noemt het plan “een geweldige prestatie” en “een inspirerend voorbeeld voor andere sportaccommodaties in Overijssel.
Duurzaamheidsmaatregelen
Het pakket van maatregelen is divers. Zo wordt de energievraag teruggedrongen door isolatievoorzieningen, installatietechnische aanpassingen en energiezuinige verlichtingsarmaturen. De resterende benodigde energie wordt gedeeltelijk opgewekt door PV-panelen, in totaal wel 1547. Deze panelen zijn goed voor een elektriciteitsproductie van gemiddeld 312.000 kWh per jaar. Tevens is er sprake van warmteproductie via zonnecollectoren.
Verder is er sprake van warmteterugwinning uit koudeopwekking. Na de installatie van een warmtepomp kan de warmte die vrijkomt als gevolg van de koudeopwekking voor de ijsproductie getransporteerd worden naar de zwembaden. De hoeveelheid warmte die hiermee beschikbaar komt, kan ongeveer voor de helft voorzien in de warmtevraag van de zwembaden. De winst? Een forse jaarlijkse besparing en een CO2-reductie van ongeveer 298.000 kilogram per jaar.
Een derde pijler in het verduurzamingsproces is de beperking van het waterverbruik; een drastische reductie wordt gerealiseerd door installatietechnische aanpassingen en het gebruik van waterbuffers.
Toekomstblik
In totaal bespaart Sportbedrijf Deventer ruim 200.000 euro per jaar op de inkoop van energie. Wethouder Duurzaamheid Jos Pierey is enthousiast over de ontwikkeling en blikt vooruit naar de toekomst: “Het eerste grote zonnepark van Deventer is klaar. We gaan er hard aan trekken om op alle geschikte daken- en misschien ook op andere plekken als geluidwallen- zoveel mogelijk zonne-energie op te wekken." Hij besluit: "Duurzaamheid moet je doen en dat bewijzen we hier."
Rietkerk: “We hebben recent besloten dat kleine sportverenigingen die ook aan het energievraagstuk willen werken, hun lening niet binnen vijf jaar, maar binnen tien jaar mogen aflossen, met een leenfaciliteit van twee miljoen euro. Dát is naar onze mening op de juiste manier investeren in werkgelegenheid, banen en duurzaamheid. Zo breng je het thema duurzaamheid dichtbij de mensen."
Duurzaam Gebouwd Op Locatie
De Scheg zal aanstaande 21 mei 2014 als locatie dienen voor Duurzaam Gebouwd Op Locatie: ESCo's. Op het programma staat onder andere een presentatie van Marc Hopman over de Menukaart Prestatiecontracten. Het volledige programma is online te bekijken. Inschrijven voor deze en andere Duurzaam Gebouwd Op Locatie-bijeenkomsten is mogelijk via een inschrijfformulier.
Foto bovenaan: vlnr: Bas-Jan Blom, Theo Rietkerk, Aschwin Lankwarden, Ruud Kimenai en Jos Pierey.