Installatieverduurzaming loont ook bij Nul-op-de-Meter projecten
- Gezonde Gebouwen
- Artikel
Praktijkvoorbeelden van installatieverduurzaming en resultaten van Nul-op-de-Meter projecten werden gepresenteerd tijdens een landelijke innovatie toer.
Abonneer je op ons Youtube-kanaal:
Installateurs, adviseurs en andere klimaatprofessionals waren aanwezig tijdens de innovatie toer-bijeenkomsten, georganiseerd door Alklima / Mitsubishi Electric. In Eindhoven sprak adviseur Rudy Grevers een volle zaal toe, onder andere over de winst die een goede installatie in de exploitatiefase kan maken. “75 % van de kosten van een installatie worden in de exploitatiefase gemaakt. Daarom vraag ik eindgebruikers en opdrachtgevers om achterin het boek te beginnen en te investeren in een duurzame installatie.”
Hoog rendement maar geen koudemiddel
Een van de oplossingen is de City Multi VRF, met als belangrijke kenmerken een extreem hoog rendement, geen koudemiddel en een volledig aluminium warmtewisselaar. Eerder publiceerden we het artikel ‘Hybride VRF houdt koudemiddel buiten’ waarin we ingingen op dit airconditioningssysteem dat warmte en koude transporteert met water. “Dit betekent een hoog comfort en het maakt grote investeringen in lekdetectie overbodig”, aldus Grevers. Als icoonproject waarin de Hybride VRF wordt toegepast noemt hij The Generator in Amsterdam: een project waaraan Duurzaam Gebouwd binnenkort meer aandacht besteedt.
Duo energetica
Voordat adviseur Jasper Guns ingaat op de Nul op de Meter-resultaten, pleit Grevers nog voor een duo energetica, in plaats van een trias energetica. “We moeten voorgoed afscheid nemen van het gebruik van fossiele brandstoffen. Met goede isolatie, goed ventileren, elektriciteit duurzaam opwekken en het verwarmen van de woning met lage temperatuur verwarming komen we een heel eind.” Wanneer opdrachtgevers overtuigd zijn van de energiebesparingsmogelijkheden en het rendement van een meerinvestering voor een goede installatie, volgt een goede eerste stap naar deze omslag.
Boven verwachting
Guns presenteert vervolgens de resultaten van een Nul-op-de-Meter project, een MorgenWonen-project en een renovatie binnen de Stroomversnelling. “We monitoren hoe het verloopt. De eerste meetresultaten tot en met maart zijn binnen. Het verwachte elektraverbruik lag hoger dan het werkelijke verbruik, waarover we erg tevreden zijn.”
Bekijk in bovenstaande film hoe het concept MorgenWonen binnen korte tijd een Nul op de Meter-woning neerzet
“De afgelopen winter is niet bijzonder streng geweest, maar met deze gegevens zijn we ervan overtuigd dat Nul op de Meter haalbaar is. De gasaansluiting is overigens verdwenen en de bewoners zijn zeer tevreden, hoewel ze moesten wennen aan de nieuwe situatie met laagtemperatuur verwarming.” Na de presentatie van de positieve projectresultaten werd de dag afgesloten met een borrel-, diner- en netwerkmoment.