Nieuwe koloniewoning nog energiezuiniger
- Duurzame Energie & Energieopslag
- Artikel
Bijna alle koloniewoningen in Frederiksoord en Wilhelminaoord wekken 10% meer energie op dan in eerste instantie was berekend.
Dat blijkt uit een jaar lang intensief monitoren van 5 van de 9 opgeleverde woningen door het bouwteam, bestaande uit Bouwbedrijf Broekman, Installatiebedrijf Dick Sjabbens, B+O architecten, stichting Maatschappij van Weldadigheid en Cleanfield duurzaam advies. “Opvallend”, vond Arend Sjabbens, eigenaar van het installatiebedrijf, “want we konden niet alle zonnepanelen op een 100% zuidoriëntatie aanbrengen.”
Een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming verwarmt alle woningen. Samen met een zonneboiler zorgt deze pomp ook voor het warme water. De onderlinge verschillen in het elektraverbruik worden grotendeels verklaard, doordat een aantal woningen een hogere warmwatervraag heeft. Een van de woningen bevat bijvoorbeeld een stortdouche of er wordt vaker gedoucht als gevolg van de gezinssamenstelling.
Gebouwgebonden energie
Het gebouwgebonden energieverbruik van de woningen is zo laag door de goede bouwkundige schilisolatie en gerealiseerde kierdichting. In de voorbereiding heeft Bouwbedrijf Broekman hiernaar veel onderzoek gedaan. De energiezuinige verlichting, zonnecollector en het WTW-ventilatiesysteem maken het plaatje compleet. “Een woning is energieneutraal als het zelf al zijn gebouwgebonden energie opwerkt”, vertelt Manuel Schoonveld van Cleanfield duurzaam advies. Hij is als duurzaam adviseur bij dit project betrokken. “Tijdens de oplevering hebben we een blowerdoortest en een thermografiemeting uitgevoerd. Deze resultaten gaven al aan dat het goed zat.”
Deze eerste Koloniewoningen van de Toekomst passen in het authentieke beeld van de karakteristieke lintbebouwing. In totaal worden ruim 60 koloniewoningen gemaakt; de eerste 9 zijn medio 2012 opgeleverd.