Sprekers seminar presenteren succesvolle businesscases
Tijdens een goed bezocht lunchseminar, georganiseerd door PropertyNL en Duurzaam Gebouwd, spraken Ard de Jong, Martin Koppenhol en Coert Zachariasse over synergie in ontwikkeling, flexibel comfort voor eindgebruikers en Cradle to Cradle als business-case. De moderatie werd verzorgd door Wabe van Enk van Property NL.
Ard de Jong, directeur Stichting Latei, beet het spits af: hij sprak over nieuwe manieren van denken en doen in projectontwikkeling en het bereiken van synergie. “Stichting Latei investeert in het vastgoed van de eigenaar en probeert waarde te creëren. Wij steken de projectwinst vervolgens in nieuwe initiatieven.”
Eindgebruiker
Volgens de Jong is de eindgebruiker van groot belang bij het creëren van die waarde: “Waardecreatie ontstaat pas als er een onvoorwaardelijke eindgebruiker is. Begin daarom aan de achterkant van het proces en ken de eindgebruiker. Ga daarna pas de samenwerking aan. Maatwerk en duurzame samenwerking met partijen als corporaties en overheid zie ik als speerpunten: geef op voorhand inzicht in elkaars doelstellingen.”
Flexibel comfort
Martin Koppenhol van VBI presenteerde over flexibel comfort. “De eindgebruiker wil flexibiliteit; je hebt te maken met verschillende soorten gebruikers en dus ook met verschillende wensen.” Volgens Koppenhol is proefwonen een van de aspecten van het laten ervaren van dit comfort.
“Kijk naar de wens en denk anders over bouwvormen: stem de techniek en de wens met elkaar af.” De alternatieve denkwijze over bouwvormen komt terug in VBI EcoPrefab, een concept dat op economische wijze duurzame, energiezuinige gebouwen met een prettig binnenklimaat realiseert. “Zet een gebouw neer dat in zijn omgeving past en blijf het comfort in gedachten houden; uiteindelijk leidt dat tot een beter rendement", aldus Koppenhol.
Cradle to Cradle als leidraad
Ten slotte was het woord aan Coert Zachariasse, CEO van Delta Development Group, die vertelde over Park 20|20. Dit kantorengebied heeft een zo optimaal mogelijk gesloten kringloop, waarbij Cradle to Cradle als leidraad is aangehouden. Zachariasse: “De gedachte van Cradle to Cradle is een gedachte die mij als mens enorm aanspreekt.”
Het mooie aan Cradle to Cradle is volgens Zachariasse dat het een heel andere kijk op duurzaamheid is. “Traditioneel is duurzaamheid gericht op minderen; minder CO2 uitstoten, minder materiaal gebruiken, enzovoort. Minderen is naar mijn mening geen doel maar een middel.”
Gebouw als materialenbank
Zachariasse ziet een gebouw als een materialenbank en daar is volgens hem een business-model aan te koppelen: “Denk modulair; verwerk vanaf het begin alle details in het ontwerpproces. Ten tweede, weet wat je in het gebouw stopt. Kwaliteit van materialen maakt recycling makkelijker. Ten derde, sluit partnerships met leveranciers. Trek een budget uit voor een bepaald onderdeel.”
Foto via: Provada 2013