Weer tijd voor een koplopersrol
Geert Verlind is onlangs teruggetreden als expert bij Duurzaam Gebouwd. Hij legt uit waarom.
“Ergens eind 2008 kwam ik in gesprek met voormalig hoofdredacteur Gerard Vos, waarbij we spraken over de behoefte aan een nieuw en verfrissend netwerk rondom het mysterie van duurzaam bouwen. Gerard was daarmede druk doende en had inmiddels een groot netwerk gebouwd, klaar om te lanceren voor de markt. Technische netwerken zoals internet zouden daarin een belangrijke rol moeten gaan vervullen. Toen konden we nog niet bevroeden dat er parallel een sterke ontwikkeling van sociale netwerken zou plaatsvinden. In die periode zochten we naar personen, organisaties en projecten, met een onderscheidend vermogen ten opzichte van de massa. Trendsetters zochten we, niet zozeer trendvolgers. Door het slim koppelen van elkaars netwerken ontstond er geleidelijk aan een groep van vernieuwers, je zou ze als bescheiden trendsetters mogen classificeren.
Expert
Ik heb me toen ook formeel aangemeld bij Duurzaam Gebouwd, om daarmede een duidelijker positie en rol te kunnen bepalen. Vanuit de redactie werd mijn organisatie, Cagerito, de rol toebedeeld als conceptuele meedenker, mede organisator van events, schrijver van de vaste rubriek ‘hoe werkt een…’ en in persoon als ‘expert’ voor een nieuw op te richten panel. Ik heb die beginjaren als bijzonder prettig en zinvol ervaren.
Met de komst van CEO Media als nieuwe eigenaar van het platform veranderde er het een en ander. In een periode van nauwelijks twee jaar bleek Duurzaam Gebouwd in staat om een enorm netwerk operationeel te maken, met anno 2012 meer dat 50.000 bezoekers per maand op de website en ruim 3000 leden via LinkedIn. Wij hopen dat wij hieraan een positieve bijdrage hebben kunnen leveren.
Keerzijde
Voor ons – lees: mijn bedrijf en specifiek mijzelf – heeft dit succes ook een keerzijde. Kennisplatform Duurzaam Gebouwd kent inmiddels 69 partners, 46 leden en een expertpanel van 25 personen. Ik vraag mij af in hoeverre dit allemaal nog trendsetters en pioniers zijn of dat het inmiddels de trendvolgers zijn. Waar zitten de echte innovaties? Waar vindt de omslag naar een nieuwe duurzame economie plaats? Wat is daarin de rol van duurzaam (ver)bouwen? Waar ligt de wetenschappelijke waarde van het fenomeen duurzaam (ver)bouwen? Volgens mij zijn we nog steeds zoekende naar zekerheden die er wellicht nooit zullen zijn. Mij valt op dat we in ons eigen kikkerlandje steeds weer de neiging hebben om nieuwigheden, innovaties, te verstikken in regelgeving, normeringen en certificeringen. Om dan met een gerust hart te willen concluderen dat we alles in de hand hebben; dat alles gereguleerd is.
Van lineaire naar circulaire economie
In eerdere expertposts heb ik melding gedaan over de effecten van de financiële crisis op de verdere ontwikkeling van duurzaam bouwen. Daarin benadrukt dat we momenteel op het keerpunt zitten van een lineaire economie naar een circulaire economie, met totaal andere verdienmodellen dan die we tot op heden kenden. Ons bedrijf heeft eind 2011 in haar beleid opgenomen om zeer serieus naar deze ontwikkelingen te kijken en daar ook met kennis en kapitaal in te investeren. Geïnspireerd door economen zoals Steven D. Leviit, wereldfilosofen zoals Richard Branson, organisatiedeskundigen zoals KarlHendrik Robért van The Natural Step, zijn wij nieuwe paden en koersen gaan uitzetten voor de komende jaren. Inmiddels loopt een aantal van deze nieuwe trajecten al over in nieuwe, innovatieve projecten in binnen-en buitenland. In hoofdlijnen gaat het er niet om hoe efficiënt we omgaan met onze omgeving, onze natuurlijke bronnen, maar hoe effectief we deze benutten.
Hype
Eigenlijk is er weinig nieuws aan deze gedachtegang; hij vormt ook de basis van de Cradle to Cradle filosofie van Braungart en McDonough. Bij hen zien we helaas dat de filosofie door een krampachtige wijze van reguleren en certificeren wordt aangetast. Hoe verklaar je anders de enorme hype rondom Cradle to Cradle in Nederland – ergens tussen 2008 en 2010 – en de enorme deceptie anno 2012 inzake de manier waarop de markt met dit onderwerp omgaat bij haar besluitvormingsprocessen?!
Een nieuwe impuls?
Mijn organisatie zal zich steeds intensiever gaan bezighouden met de bovengenoemde fundamentele vernieuwingen en verschuivingen. Echter, dat kan niet via de huidige rollen van Cagerito en ondergetekende binnen Duurzaam Gebouwd. Immers, daarmede zou het peloton van trendvolgers, inmiddels zeer actief bij en rond Duurzaam Gebouwd, wel eens ernstig in verwarring kunnen raken. De ontwikkeling daarvan moet doorgaan, het peloton mag en moet zelfs steeds meer opschuiven op de ladder van de duurzaamheid. Is het peloton, de massa, eenmaal in beweging, dan moet je geen grote koerswijzigingen op korte termijn laten maken.
Mede daardoor hebben wij ons binnen Duurzaam Gebouwd vrijgemaakt van onze taken en gaan wij ons weer volledig richten op een koplopersrol. In de wetenschap dat wat zich gaat ontwikkelen uit die koplopersrol, over enige jaren weer kan worden vrijgegeven aan het peloton van trendvolgers. Dit moet dan leiden tot weer een nieuwe impuls voor duurzaam (ver)bouwen.
Op die wijze proberen wij blijvend een positieve bijdrage te leveren aan de ontwikkeling van duurzaam (ver)bouwen en een duurzame samenleving in ons mooie kikkerlandje.”
Uitgever en hoofdredactie bedanken Geert Verlind hierbij van harte voor de wijze waarop hij zich persoonlijk en vanuit Cagerito heeft ingezet voor het Kennisplatform Duurzaam Gebouwd!