Kees Duijvestein neemt afscheid TU Delft
Hoogleraar Milieutechnisch Ontwerpen Kees Duijvestein neemt op 16 en 17 april 2009 afscheid van de TU Delft. Duijvestein introduceerde het "4P-Tetraëdermodel", waarmee hij de "Triple P-gedachte" (People, Planet en Prosperity) voor duurzame ontwikkeling toepasbaar maakte voor specifieke vakgebieden, zoals zijn eigen vakgebied, de stedenbouwkunde.
Ter gelegenheid van het afscheid wordt 16 april een symposium georganiseerd over het "4P-Tetraëder-model". Sprekers zijn onder meer: Minister Jacqueline Cramer, prof. Lucas Reijners, prof. Arnold Heertje en prof. Wubbo Ockels. Voor meer informatie over het programma of om u aan te melden voor het symposium: www.4ptetraeder.nl.
Afscheidsrede 17 april
In zijn afscheidsrede hekelt Duijvestein de eenzijdige nadruk die zowel in economisch voorspoedige als in slechte tijden, wordt gelegd op het maken van winst op de korte termijn.
Duijvestein: “De economische crisis kan niet worden opgelost met dezelfde ideologie die er de oorzaak van is. In zowel goede als slechte tijden wordt door regeringen en bedrijven gestuurd op korte termijn economisch gewin. Maar alleen als er evenwicht is tussen de sociale, economische en milieukwaliteit van een markt, product of ontwerp, kan sprake zijn van duurzame economische vitaliteit”, aldus scheidend hoogleraar Milieutechnisch Ontwerpen, Kees Duijvestein.
Dat geldt ook voor het ontwikkelen van stedelijke gebieden en het ontwerpen van gebouwen. Duijvestein: “in de allereerste ecologische woningen, bijvoorbeeld, was vaak vooral aandacht voor milieuvriendelijkheid (Planet) en minder of niet voor comfort (People) en in de woningbouw van de zestiger jaren werd alleen gelet op betaalbaarheid (Prosperity) en niet op milieuvriendelijkheid (Planet) of sociale samenhang (People) in de wijk. Uiteindelijk voldoen deze wijken en woningen eenvoudig niet.”
4P-Tetraëdermodel
Duijvestein is de vader van het '4P-Tetraëdermodel'. Hiermee verbindt Duijvestein de drie gebruikelijke 'P's' specifiek aan stedenbouwkunde en architectuur. Duijvestein introduceerde hiervoor een vierde 'P' voor 'Project'. Deze staat voor ruimtelijke kwaliteit, flexibiliteit, diversiteit, evenwicht en schoonheid. Het model en de discussie-instrumenten die Duijvestein erbij ontwikkelde, kunnen gebruikt worden bij de duurzame (her-)ontwikkeling van stedelijke gebieden en woningen.
Duijvestein was zelf ook betrokken bij een aantal gebouwen en duurzame woonwijken in Nederland, waaronder de TU Delft bibliotheek, de wijk Ecolonia in Alphen aan den Rijn, Ecodus in Delft. Nieuwland in Amersfoort, het GWL terrein in Amsterdam en 'In Goede Aarde' in Boxtel.