Windenergie voor Google
- Duurzame Energie & Energieopslag
- Artikel
Alle energie dat het nieuwe windmolenpark in Delfzijl opwekt, is bestemd voor het nieuwe datacenter van Google dat in de Eemshaven verschijnt.
Hiervoor heeft Eneco een 10-jarig contract getekend met het internetbedrijf. Dit contract gaat in vanaf begin 2016. Deze overeenkomst zorgt ervoor dat dit datacenter direct vanaf het begin van 100% lokaal opgewekte duurzame energie krijgt.
19 turbines: 62 MW
Eneco is al begonnen met de bouw van het nieuwe park, dat zal bestaan uit 19 turbines met een totale capaciteit van 62 megawatt (MW). Volgens de energieleverancier duurt de bouw 18 maanden en levert dit 80 banen op voor lokale aannemers. “Deze overeenkomst met Google bevestigt het potentieel van windenergie en onze inzet voor duurzame energie”, vertelt Eneco-topman Jeroen de Haas. “We kijken ernaar uit om Googles positie als carbonneutraalbedrijf te waarborgen.”
“We hebben afgesproken dat ons nieuwe datacenter in de Eemshaven vanaf dag 1 draait op hernieuwbare energie”, legt Francois Sterin, Director Global Infrastructure bij Google, uit. “Power purchase agreements geven windparkontwikkelaars als Eneco de economische zekerheid om te investeren in nieuwe duurzame energiecapaciteit. Niet alleen goed voor het milieu, maar ook interessant voor bedrijven als Google.”
Power purchase agreement
De overeenkomst met Eneco is Googles 3e power purchase agreement van de afgelopen 18 maanden in Europa. Daarnaast is het de 8e overeenkomst wereldwijd om duurzame energie aan te schaffen voor zijn datacenters. De kosten voor het datacenter in de Eemshaven zijn overigens 600 miljoen euro.
Beeld: Artist impression van het windpark Delfzijl-Noord.
Zoek verder binnen deze onderwerpen
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Ontvangen van dr Fred Udo: Beste André, Google is gestopt met onderzoek naar groene energie. Zie: http://spectrum.ieee.org/energy/renewables/what-it-would-really-take-to-reverse-climate-change Het datacentrum werkt alleen boven windkracht 5.... Het rapport van Natuur en Milieu is een geval van "Wiens brood men eet, diens woord men spreekt" De positieve resultaten worden alleen bereikt als de CO2 belasting twee maal hoger is, dan de energieprijs. Verder wordt bestaande en geplande capaciteit van 1 GW wijselijk buiten beschouwing gelaten.