Nieuwe allianties gesloten voor energieprojecten
- Duurzame Energie & Energieopslag
- Artikel
Afgelopen woensdag 19 juni vond het jaarlijkse congres van het Bossche Energieconvenant (BEC) plaats. Hoofddoel bij het congres was het maken van allianties en verbindingen om samen te werken aan energieprojecten. Met honderd vertegenwoordigers van Bossche bedrijven en organisaties was het congres goed bezocht.
Volgens Bert van der Els, voorzitter van het Bossche Energie Convenant, zit er veel energie in het BEC en staan de betrokken partijen open voor samenwerking. Zo werd er een bijzondere alliantie gevormd door het Waterschap Aa en Maas, de gemeentelijke Afvalstoffendienst en Heineken. De partijen tekenden een intentie voor het leveren en afnemen van biogas en duurzame warmte.
Details samenwerking
De toekomstige vernieuwde rioolwaterzuivering van het Waterschap levert biogas aan Heineken voor het brouwproces en aan de Afvalstoffendienst voor haar wagenpark. Daarnaast kan de huidige biomassacentrale van de Afvalstoffendienst warmte leveren aan de nieuwe zuiveringsinstallatie.
Wethouder Ruud Schouten verwelkomde vijf nieuwe convenantdeelnemers: Weerdenburg Huisvesting Consultants, Adviesbureau Becks, TE Connectivity, Natec Sunergy en Arcadis. Daarnaast maakt Schouten bekend dat de stuurgroep nog twee jaar wordt verlengd en dat Hans Meulenbeld als nieuwe projectmanager van het BEC is aangesteld.
Meulenbeld fungeert zowel als contactpersoon als ondersteuning voor aangesloten bedrijven. In totaal zijn er 51 deelnemers aan het convenant.
Energieprojecten
Tijdens het congres werden verschillende energieprojecten voorgesteld aan het publiek. Zo werd een innovatief, zelflerend gebouwbeheersysteem getoond en zag men hoe je bier kunt brouwen op zonne-energie. Daarnaast werd een methode om woningen in tien dagen energieneutraal te renoveren gepresenteerd.
BEC-prijs
De BEC-prijs werd uitgereikt aan het meest duurzame project dat studenten met een bedrijf hebben uitgevoerd. Jeroen Kuijpers (21) en Marion uit Den Bosch (22) van de HAS Hogeschool en het bedrijf GEA Refrigerating sleepten de prijs in de wacht. De studenten ontdekten grote besparingsmogelijkheden voor het energiegebruik van het gebouw van GEA en het vervoer van de monteurs. Ze ontvingen hiervoor € 450 euro, terwijl GEA € 4.000 voor de aanschaf van zonnepanelen kreeg.