De column van… Dennis Hauer
Wekelijks geven we op Duurzaam Gebouwd lezers de kans om een column te schrijven over een brandende kwestie. Deze week de column van Dennis Hauer. Hij is architect BNA bij Royal Haskoning Architecten. Ook een keer een column schrijven? Stuur een e-mail naar: g.vos@duurzaamgebouwd.nl.
Cradle to Cradle versus “Duurzaamheid
Cradle to Cradle is hot! Niet alleen bedrijven als Desso en Schuco roepen Cradle to Cradle te zijn, of te willen worden, complete gemeentes en zelfs VROM werken aan een Cradle to Cradle imago. Hype of dé oplossing voor al onze problemen? De meningen zijn verdeeld.
Maar wat is nu eigenlijk het verschil tussen Cradle 2 Cradle en Duurzaamheid? De meest bekende definitie van Duurzaamheid komt van de VN-commissie Brundtland uit 1987: “Duurzame ontwikkeling is ontwikkeling die aansluit op de behoeften van het heden zonder het vermogen van toekomstige generaties om in hun eigen behoeften te voorzien in gevaar te brengen”.
Het verschil met Cradle to Cradle zit in de zinsnede 'toekomstige generaties'. Cradle to Cradle gaat uit van het hier en nu, en stelt terecht dat we onmogelijk kunnen voorspellen wat de behoefte zal zijn van toekomstige generaties. Ter illustratie de ontwikkeling van de personal computer; in 1981 bracht IBM de eerste pc op de markt, een veredelde typemachine die toen voor veel mensen onbereikbaar was. Tegenwoordig heeft iedereen minimaal 1 computer thuis staan, en vaak ook nog een PDA die zo in de broekzak meegenomen kan worden! En dat in nog geen dertig jaar tijd.
Cradle to Cradle gaat over kwaliteit, het leveren van toegevoegde waarde aan producten en onze leefomgeving. Niet reduceren, maar maximaliseren. Dit moet toch aanspreken in de huidige wegwerpmaatschappij waar een computer na twee jaar rijp is voor de vuilnisbak. Maar Cradle to Cradle is nu nog veelal een productconcept. Een compleet Cradle to Cradle gebouw is dan ook een utopie.
Hoe zit het dan met de bouwpraktijk? In mijn optiek biedt Cradle to Cradle een solide basis om de bestaande ideeën over duurzaamheid verder te ontwikkelen en te werken aan een goede toekomst. Cradle to Cradle heeft een positieve insteek en nodigt uit tot innovatie en partnerschap. Iets wat op dit moment nogal mist in de bouwpraktijk, maar onmisbaar is willen we in de bouw dezelfde ontwikkeling kunnen behalen als in andere sectoren.
Leid dit tot een nieuw soort architectuur? Of andere bouwmethodieken? Ik hoop het en draag graag mijn steentje bij.
Dennis Hauer, architect BNA bij Royal Haskoning Architecten, Amsterdam
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Wel heel veel woorden toegepast om simpelweg te zeggen: Cradle-to-cradle is een middel om duurzame onwtikkeling in praktijk te brengen. Ach ja, de webpagina vult zichzelf niet...