Energiebesparing door duurzaam onderhandelen
SenterNovem stelt een leidraad op voor nieuwe contractvormen die installateurs uitdagen tot energiebesparing.
TNT Real Estate realiseert jaarlijks naar schatting 4% aan energiebesparing in bestaand vastgoed door nieuwe onderhoud- en beheercontracten af te sluiten. Duurzaamheid speelt bij de onderhandelingen een cruciale rol.
“We dagen installateurs uit om met plannen te komen om ons energiegebruik omlaag te brengen. Wie met het beste voorstel komt, mag meedoen”, vertelt Flip Verwaaijen, directeur TNT Real Estate. Verwaaijen zit nog middenin de onderhandelingen met de installatiebranche, maar hij verwacht een energiebesparing van enkele tonnen euro’s per jaar.
Het gaat dan om het beheer en onderhoud van 300 (van de 700) panden die in het bezit zijn van het post- en expressbedrijf. Verwaaijen: “Elke drie jaar sluiten we met installateurs grote, landelijke contracten op het gebied van onderhoud en beheer. Dit jaar hebben we gezegd ‘duurzaamheid is ook een issue’.” Installateurs die met oplossingen komen die het energieverbruik naar beneden brengen, krijgen voorrang.
TNT Real Estate richt zich daarbij op ‘quick wins’: een relatief kleine investering in een betere afstelling van de installaties geeft op de korte termijn een hoog rendement. Gegadigden die slechts met interessante kortingen op de proppen komen, wijst Verwaaijen op voorhand af: “Het gaat om kostenbesparing door het energiegebruik te reduceren. Dat is de bottom line.”
Uitgangspunt bij de nieuwe contracten is een model waarbij zowel de installateur als TNT aan kan verdienen. “We willen niet alleen maar de slimme inkoper spelen, maar vooral gebruik maken van de intelligentie van de markt. Daarom zeggen we: ‘wij betalen de installateur bedrag x voor besparing y; alles wat hij daarboven aan extra energie bespaart is voor hem.”
Om in de groeiende behoefte aan nieuwe contractvormen te voorzien, heeft SenterNovem een leidraad ontwikkeld voor het opstellen van prestatiecontracten voor technisch beheer en onderhoud van gebouwen. De leidraad biedt handvatten om afspraken te maken met leveranciers over klanttevredenheid, duurzaam beheer, optimale kosten en kwaliteit én innovatie.
Met behulp van ‘key performance indicatoren’ (KPI’s) wordt een ideale balans gezocht om kosten en energie te besparen en de kwaliteit van het onderhoud te vergroten. De Leidraad Prestatiecontracten Beheer en Onderhoud Gebouwen is te downloaden via www.duurzaamvastgoedportal.nl.
Verwaaijen debatteerde dinsdag 16 juni tijdens het Provada Green Forum, op uitnodiging van SenterNovem, Triodos Bank en Dutch Green Building Council, samen met Dietmar Werner (Volker Wessels), Coen van Oostrom (OVG) en Peter Jägers (RGD) over de ‘Prijs van duurzaam bouwen’. Ook vandaag is er nog een uitgebreid programma te volgen in de Amsterdam RAI. (zie www.provada.nl)