CO2-beleid loopt vast op beschermd stadsgezicht
Amsterdam krijgt de voorgenomen vergaande vermindering van de CO2-uitstoot niet voor elkaar. Eisen van welstand en monumentenzorg maken dat onbetaalbaar, zo meld Cobouw.
Deze waarschuwing komt van Peter Hildering, directeur van woningbouwcorporatie Eigen Haard. Het grote struikelblok is volgens hem de gebouwde voorraad binnen de ring. Veel panden zijn er rijks- of gemeentelijk monument of vallen onder beschermd stadsgezicht. Veranderingen aan het uiterlijk liggen gevoelig.
Rigide eisen voor het behoud van het uiterlijk maken het werk volgens Hildering niettemin onnodig duur. Dat een bakstenen voorgevel niet mag worden ingepakt met isolatiemateriaal, begrijpt hij wel. Maar voor achtergevels die vanaf de straat niet zijn te zien, zouden de teugels wat hem betreft een stuk losser mogen. Dat maakt isoleren of bijvoorbeeld het aanbrengen van rookgasafvoeren een stuk eenvoudiger.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Er is inderdaad een grote spanning tussen duurzaamheid (ook in brede zin) en monumenten. Wellicht moet Amsterdam het op een grotere schaal zien, en de grachten gordel van Energie voorzien vanuit de nieuwbouw. Voor het standpunt van de welstand is wat te zeggen. De grachten gordel moet niet een decor van facaden worden, waar voor de rest niets over is van de originele bebouwing. Herbestemming van historisch erfgoed gebeurd nu nogal eens door de gevel te bewaren en de rest te slopen en nieuw te bouwen, terwijl daar ook veel historische waarde in zit. Meer informatie over een wetenschappelijke herbestemmingsmethode kan gevonden worden op www.re-architecture.eu.