Toekomstbestendig gasnetwerk in de Randstad
- Duurzame Energie & Energieopslag
- Artikel
Een consortium van advies- en ingenieursbureau Grontmij, TU Delft en Stedin, regionaal beheerder van gas en elektriciteit, ontwikkelt een mogelijk alternatieve strategie om huidige gasleidingen binnen de Randstad te vervangen.
Deze strategie is onderdeel van haar werk aan een toekomstbestendig gasnetwerk. Hierbij onderzoekt het consortium of Stedin effectiever kan investeren, waarbij ze in de toekomst haar klanten van de benodigde energie kan blijven voorzien. De netbeheerder in en rondom Rotterdam, Utrecht en Den Haag moet de komende 10 jaar 15% van zijn gasnetwerk vervangen. Dat komt neer op zo’n 2.500 kilometer aan leidingen, met een gemiddelde levensduur van 60 jaar.
Vervanging gasinfrastructuur
De aanlegkosten van deze leidingen zijn hoog, terwijl de energiesector in een razend tempo verandert. Dit vereist flexibiliteit in de strategie bij het vervangen van de gasinfrastructuur. Stedin wil tijdens het vervangen kunnen blijven inspelen op de ontwikkelingen op het gebied van energie om mogelijk hoge kosten van netaanpassingen in de toekomst te voorkomen. “Stedin vindt het belangrijk om op een flexibele manier toekomstbestendig te investeren”, zegt Ton Wurth, hoofd Asset Management Gas bij Stedin. “Daarom stellen we binnen dit consortium onze gegevens over het delen van het gasnet en het vervangingsbeleid ter beschikking.”