Impuls voor verduurzaming monumentale kantoorpanden
Verduurzaming van oudere kantoren krijgt een impuls. IEF Capital en Bouwfonds REIM nemen hierin een voortrekkersrol met het vergroenen van het monumentale kantoorpand Wassenaarseweg in Den Haag.
Voor huurder Ernst & Young is dit de reden voor het aangaan van een langjarige verlenging van het huurcontract. Door een investering van IEF Capital van € 1,3 miljoen is dit één van de eerste monumentale panden in Nederland die op deze manier wordt verduurzaamd.
'Groen' label
Vanuit Bouwfonds REIM is de vastgoedbelegger IEF Capital de initiatiefnemer voor de investering. Naast het verminderen van de CO2-uitstoot van de gebouwde omgeving, is het zeker van belang dat het uiteindelijk positieve financiële consequenties heeft.
Voor de huurder zal de energienota flink omlaag gaan, terwijl Bouwfonds REIM anticipeert op een waardestijging van het complex door de combinatie van een langjarige huurtermijn, een solide huurder en een voor een rijksmonument uitermate “groen” label.
Geen investeringen
De totale CO2-reductie zal ongeveer 35% bedragen ten opzichte van de huidige situatie. Anthony Gijsbers, directeur Bouwfonds Real Estate Services van Bouwfonds REIM: “Het verduurzamen van oude kantoorpanden komt bijna niet van de grond. Eigenaren investeren nauwelijks in verduurzaming van de panden, omdat veel verhuurders deze kosten niet voor hun rekening willen nemen."
De oplossing om uit deze impasse te geraken wordt gerealiseerd doordat beide partijen er financieel beter van worden.Gijsbers: "Wij willen als vastgoedbelegger hier voorloper in worden. Voor de verhuurder levert deze vergroening een hogere eindwaarde van het vastgoed door de langjarige verlenging van de huurovereenkomst. We zijn daarbij op de toekomst voorbereid: het leegstandrisico in de toekomst is kleiner, we voldoen aan nieuwe milieueisen en we anticiperen op de waardestijging van duurzame kantoren. De huurder gaat per saldo niet meer betalen, aangezien de energienota aanzienlijk omlaag gaat.”
Duurzame maatregelen
De verduurzaming betreft onder andere een warmte- en koudeopslag (WKO) onder het kantoorgebouw. Tevens wordt de verlichting in het pand daglichtafhankelijk en middels aanwezigheidsdetectie geregeld en wordt het dak geïsoleerd.
Hugo Hollander kantoorvoorzitter van Ernst & Young: “Ons markante en historische pand gaat door de warmte- en koudeopslag voor een aanzienlijk deel energie terugwinnen. Daarbij levert het voor ons ook andere voordelen op: het comfort is beter door de dakisolatie en we gaan van energielabel G naar verwachting naar energielabel C, ondanks dat het pand monumentaal is.”
Gestreefd wordt om de realisatie van de verduurzaming op 1 oktober 2010 af te ronden.
Over Wassenaarseweg
Het kantoorpand uit 1939 is een rijksmonument en ontworpen door J.J.P. Oud als het toenmalige hoofdkantoor van Shell. De totale oppervlakte van het kantoorpand bedraagt circa 9.000 m2. Inclusief het naastgelegen gebouw “Floris Grijpstraat” huurt Ernst & Young ruim 12.000 m2 ter plaatse. Beide kantoorpanden zijn in eigendom bij het IEF Capital Rietveld fonds dat staat onder leiding van IEF Capital, een joint venture tussen Inflation Exchange Fund (IEF) uit Amsterdam en Bouwfonds REIM uit Hoevelaken. Het asset management van de panden wordt gevoerd door Bouwfonds REIM.