Workshop 'Duurzaamheid bij hoogbouw'
Het Nationaal Convenant Hoogbouw organiseert op 20 januari 2010 bij NEN te Delft de gratis toegankelijke workshop Duurzaamheid bij hoogbouw.
Duurzaamheid is een breed en belangrijk onderwerp. Op het gebied van duurzaamheid kunnen hoogbouwprojecten vanwege hun architectonische en technische voorbeeldfunctie een belangrijke rol vervullen. Maar hoe duurzaam is hoogbouw, of zou het moeten zijn?
Tijdens de workshop wordt de gehele levenscyclus in het teken van duurzaamheid van een gebouw bekeken. De ochtend en het begin van de middag is gevuld met lezingen, vanaf twee uur beginnen drie afzonderlijke workshops rond de thema's ‘financiële voordelen', ‘duurzaamheid realiseren' en ‘duurzaamheid na oplevering'. Het programma wordt afgesloten met een discussie.
De resultaten van deze dag zullen worden opgenomen in het visiedocument Duurzame Hoogbouw dat door NEN voor het Convenant Hoogbouw zal worden opgesteld. Na de slotdiscussie is er onder genot van een drankje, gelegenheid nog wat na te praten.
Het conceptprogramma en registratieformulier kunt u terugvinden op:
http://www.convenanthoogbouw.nl/publicaties/4212 .
Aan deelname zijn geen kosten verbonden.
Over het Nationaal Convenant Hoogbouw
Om hoogbouw in Nederland te realiseren moet worden aangetoond dat het project aan dezelfde regels en eisen van het bouwbesluit voldoet als een gebouw van 70 meter hoog. Vaak zijn hierdoor veel aanvullende (dus dure) onderzoeken nodig, met als resultaat dat er veel afstemmingsoverleg tussen verschillende partijen moet plaatsvinden.
Het Convenant Hoogbouw legt oplossingen voor knelpunten bij hoogbouwprojecten vast in NTA 4614. Met een NTA (Nederlandse Technische Afspraak) komt NEN tegemoet aan de marktvraag naar snelle afspraken die breed toepasbaar zijn. Deze NTA dient dan als uitgangspunt bij ontwerp, realisatie en/of toetsing van hoogbouwprojecten in Nederland.
In de NTA worden enerzijds de technische aspecten, zoals de constructieve veiligheid, brandveiligheid, windhinder, geveltechniek, gevelonderhoudsinstallaties en verticaal transport door middel van trappen en liften vastgelegd. Anderzijds bestaat de NTA uit een visiedocument, waarin de stedenbouwkundige aspecten van hoogbouw, het belang van integraal ontwerpen en duurzaamheid behandeld worden.
Voor meer informatie over het Convenant Hoogbouw kunt u terecht op http://www.convenanthoogbouw.nl
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Wat een andere regelgeving voor hoogbouw met "duurzaamheid" te maken heeft, is een raadsel. IS DUURZAAM ZO LEEG GEWORDEN?