Bamboe op braakliggende terreinen
Met het idee om bamboe als energiegewas te gebruiken op braakliggende terreinen heeft J. van Gilst van Infosfeer de Zuid-Holland prijs gewonnen.
Van Gilst heeft De Zuid-Holland Prijs en € 50.000 gewonnen met zijn idee om bamboe als Energiegewas te introduceren op braakliggende bedrijfsterreinen. Dit deed hij in de categorie professionals.
Van Gilst wil bamboe als nieuw en alternatief energiegewas introduceren in Europa omdat ten eerste het gewas biomassa voortbrengt en ten tweede het gewas goed groeit op vervuilde gronden.
Over de prijs
De Zuid-Hollandprijs bestaat sinds 2009 en heeft elk jaar een ander thema. Dit jaar is het thema: Een duurzame toekomst voor Zuid-Holland. Met deze prijs wil de provincie waardering tonen voor vernieuwende ideeën die bijdragen aan een duurzame toekomst voor Zuid-Holland.
De provincie daagde professionals, bewoners/vrijwilligers en studenten uit om ideeën in te zenden die een bijdrage leveren aan een duurzame toekomst voor Zuid-Holland. Het totale prijzengeld bedraagt € 75.000, verdeeld over de categorieën professionals, bewoners/vrijwilligers en studenten.
De prijzen moeten worden besteed aan de uitvoering van het idee.
De jury bestond dit jaar uit:
- Sybilla Dekker, voorzitter (voormalig minister van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ontwikkeling en Milieu)
- Jeroen de Haas (bestuursvoorzitter Eneco)
- Aad Veenman (voormalig president-directeur Nederlandse Spoorwegen)
- Riëtte Bosch (projectmanager West 8)
- Anja Overhoff (algemeen directeur Den Haag Marketing & Events)
- Tjark de Lange (directeur KAPP Nederland BV)
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Nog duurzamer is het om de bamboe als grondstof voor zowel meubel- als bouwindustrie te gebruiken. Afval kan altijd nog verbrand worden.
Goedemorgen. Mooie prijs, van de bamboe. Het volgende: heb veel bamboe gekweekt met de jaren. Wil iets zinnigs ermee doen. Belangstelling over gedachten mee te verwisselen? Met groet, Henk de Groot
Leuk idee. Het is jammer dat bamboe wel grote problemen kan veroorzaken wil je deze ooit nog verwijderen (hoge kosten). Daarnaast kan bamboe er niet goed tegen om tot de grond weggesnoeid te worden (duurt lang eer hij zich hersteld) en is het moeilijk dit machinaal te doen, zodat de kosten laag blijven. Daar komt nog bij dat het niet veel bijdraagt aan de gemeenschap en vinden bewoners het waarschijnlijk net zo mooi als dat het terrein braak ligt. Een goed alternatief voor dit idee zouden wilgen zijn. Deze regenereren snel, zijn makkelijk te verwijderen en zijn ook makkelijker machinaal te oogsten. Een ander alternatief, zodat het ook nog bijdraagt aan de gemeenschap zouden buurtmoestuinen zijn.
Een aanvulling hierop is dat bamboe een exoot voor Nederland is, en met exoten hebben wij al genoeg problemen in ons land. Denk maar aan de Japanse duizendknoop. Bamboe kan net zoveel schade als de Japanse duizendknoop aanrichten. Als bij het verwijderen van de plant ook maar een klein stukje wortel in de grond blijft zal deze weer uitschieten. Braakliggende terreinen zijn ook heel belangrijk voor de biodiversiteit. Ze herbergen diverse plant-, dier- en paddenstoelssoorten die met de aanplant van bamboe allemaal verloren gaan. Het is ook de vraag hoe goed bamboe het in ons klimaat zal gaan doen. Het is immers een soort die het beter doet in het mediterrane deel. Het zou wel duurzaam zijn wanneer ze dit in China zouden gaan doen en dan ruimte zouden bieden voor de Grote Panda en de andere dieren die van bamboe leven, omdat dit extra leefruimte voor hun zou opleveren die van groot belang is voor hun voortbestaan. Het mag wel duidelijk zijn, dat ik het in ieder geval vanuit economisch, ecologisch en duurzaamheidsperspectief niet zo'n geslaagd idee vindt. Ps. Het is slim om in de jury iemand met verstand van duurzaamheid en praktijk ervaring met groen te hebben. Nu zitten er wel allemaal belangrijke mensen in, maar daar is ook alles mee gezegd.
sympatiek idee, ik heb 4 ha "braak""'kom graag in contact met van gilst of mensen met andere originele ideeën