€ 10 miljoen voor verduurzaming rijksmonumenten
- Renovatie & Transformatie
- Artikel
De komende 2 jaar krijgen 18 rijksmonumenten een bijdrage voor energiebesparende maatregelen. Minister Jet Bussemaker van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) stelt hiervoor € 10 miljoen beschikbaar.
Zo onderzoekt de rijksoverheid welke energiebesparende maatregelen het best in rijksmonumenten werken. Aanpassingen om gebouwen duurzamer te maken, zijn vaak kostbare innovatieve ingrepen nodig om de cultuurhistorische waarde intact te houden.
Subsidie voor duurzaamheidsingrepen
Aan de pilot doen onder meer musea, molens, boerderijen en voormalige fabrieken mee. Zij krijgen een eenmalige subsidie voor duurzaamheidsingrepen als aanvulling op de te maken kosten bij de herbestemming of restauratie van het gebouw.
Deze regeling richt zich op projecten, die al in de startblokken staan en uiterlijk in 2016 afgerond moeten worden. “Bij renovatie of herbestemming wordt nog onvoldoende gekeken naar mogelijkheden om energie te besparen”, vertelt Bussemaker. “Deze rijksmonumenten laten zien dat er in de sector volop ideeën zijn, waarvan anderen kunnen leren.”
Kansen en uitdagingen van verduurzaming
Bij de evaluatie van de pilot worden de energielasten op verschillende momenten, de eventuele aantasting van de cultuurhistorische waarde van de monumenten en de uiteindelijke opbrengsten meegenomen. Op basis van de ervaringen bij de deelnemers van het pilotprogramma wil het ministerie van OCW inzicht krijgen in de kansen en uitdagingen van verduurzaming in deze sector en de hierbij best passende stimuleringsmaatregelen.
18 rijksmonumenten komen voor deze subsidie in aanmerking, waaronder Hortus Botanicus, Hermitage (foto) en Westergasfabriek in Amsterdam, Nicolaaskerk in het Groningse Kloosterburen, Boerderij Wayenstein in het Utrechtse Amerongen, Kantoor Jongerius in Utrecht en Huys ten Donck in Ridderkerk.