Grünbeck nieuwe partner Duurzaam Gebouwd
- Klimaattechniek
- Artikel
Duurzaam Gebouwd heeft in Grünbeck Waterbehandeling een nieuwe partner. Country manager Nick Liebrand introduceert dit bedrijf.
Wat zijn de kernactiviteiten van Grünbeck?
“Wij zijn actief in de waterbehandeling. Onze kernactiviteiten is het behandelen van water in verwarmingsinstallaties, behandelen van het water voor stoomketels en het behandelen van proceswater voor de (levensmiddelen) industrie.”
Op welke manier(en) zet Grünbeck in op duurzaamheid?
“Wij kijken in alle toepassingen naar duurzaamheid en stellen ons Hoe kunnen wij met waterbehandeling energie besparen en het verbruik van chemicaliën terugdringen? Ik geef hiervan 3 voorbeelden:
- Cv-water
We zien in de praktijk dat verwarmingssystemen in gebouwen veel problemen hebben met kalk en corrosie. Bij een kalkafzetting van 1 mm neemt het energieverbruik toe met zo’n 10%! Door het water van dit soort systemen te behandelen, kunnen we naast het oplossen van deze problemen ook energie besparen en het chemicaliënverbruik terugdringen. Daarnaast verlengt dit de levensduur van warmtewisselaars, leidingwerk en kleppen.
- Proceswater
In Nederland zijn veel oude installaties toe aan vernieuwing. Ondernemers stellen investeringen in nieuwe installaties steeds vaker uit. Wij kunnen deze installaties aanpassen aan de standaard van deze tijd. Hierdoor besparen wij energie door bijvoorbeeld energiezuinige pompen, dringen we chemie terug door bijvoorbeeld membraantechnologie in te zetten, dringen we het waterverbruik terug, vernieuwen we van de automatisering en verbeteren we de inzetbaarheid en betrouwbaarheid. Vernieuwen kan dus een goed alternatief zijn.
- Stoomketels
Er staan ongeveer 10.000 stoomketels in Nederland, die allemaal zeer veel energie gebruiken. Onder meer adviesbureaus hebben in het verleden veel gedaan aan het verbeteren van het rendement van stoomketels, zoals aan warmtehergebruik. Maar naar de kwaliteit van het water is nauwelijks gekeken. Door de waterkwaliteit aan te passen, dringen we het spuivolume (warmteverlies) terug. Daarmee besparen we energie en tevens dringen we het verbruik aan chemische producten terug.”
Naar welke duurzame producten en/of diensten die Grünbeck levert is de vraag vanuit de markt het grootst?
“Op dit moment zijn we zeer actief in het behandelen van verwarmingswater. De kwaliteit van dit water moet voldoen aan bepaalde eisen die beschreven zijn in een norm: VDI 2035. Deze norm is in Duitsland al verplicht en we zien de laatste jaren dat er ook in Nederland veel leveranciers van systemen naar deze richtlijn verwijzen. Ze hangen er zelfs (harde) garanties aan.”
Welk door Grünbeck uitgevoerd project of welke door Grünbeck geleverde dienst is het meest duurzaam en waarin komt dit het best tot uiting?
“Dat is lastig aan te geven omdat onze besparingen niet direct meetbaar zijn. Een goed voorbeeld is misschien de Radboud Universiteit. Diens verwarmingssysteem kampte met kalk en corrosie waardoor de warmtewissellaar vervangen moest worden. Het vervangen van een warmtewisselaar van deze omvang is een forse (dure) klus. We hebben hier een systeem geleverd, die het bestaande systeem reinigt en conditioneert waardoor de levensduur van het systeem enorm wordt verlengd. Daarnaast neemt het energieverbruik fors af door het schonere water.”
Wat is de reden dat Grünbeck partner is geworden van Duurzaam Gebouwd?
“Onze missie is alle gebouwen in Nederland te laten voldoen aan de VDI-norm, waardoor we bijdragen aan een gezonder en beter milieu. Het mooie van deze norm is dat ook voor de gebruiker het systeem op lange termijn een besparing oplevert.”
Welke ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid verwacht Grünbeck de komende jaren?
“Ik verwacht in de komende jaren dat in veel gebouwen, zeker duurzame en/of gezonde gebouwen, in Nederland het water in verwarmingssystemen moet voldoen aan deze VDI 2035-norm.”
Foto: Geno-Vario, deelstroomfilter voor reiniging van bestaande systemen. (klik op de foto voor een uitvergroting)