Gemeentehuis Bronckhorst officieel geopend

Vandaag is de opening van het gemeentehuis Bronckhorst in Hengelo. Een omschrijving van dit bijzondere gebouw.

Het Gemeentehuis Bronckhorst is 18 februari geopend door Hans Esmeijer van de provincie Gelderland officieel geopend. Het gebouw is ontworpen door atelier PRO met een total engineringsopdracht, alle adviseurs vielen onder de verantwoordelijkheid van de architect.

Het gebouw is aanbesteed op basis van het Definitief Ontwerp met een hoeveelhedenstaat en daarna heeft PRO het plan samen met de aannemer uitgewerkt tot een contract met een vaste prijsgarantie. Deze methode past atelier PRO, waar het mogelijk is, toe bij al haar werken. Er ontstaat een veel meer volwassen verhouding met de aannemer. Het werkt ook echt, het plan is in recordtijd ontworpen en aanbesteed. Ontwerpopdracht mei 2007, aanbesteed april 2008, startbouw augustus 2008, oplevering 18 december 2009. Ruim 7000 m², inclusief landschap en interieur, vaste en losse inrichting.

Passief bouwen
Het stadhuis gebruikt slechts 36 procent van de maximaal toelaatbare energie voor kantoorgebouwen volgens het Bouwbesluit van 2008; de term die daar bij hoort is een EPQ 0,36. De wettelijke eisen zijn sindsdien met circa 25% aangescherpt, maar dan nog ligt de EPQ op 0,49. MoBius consult, HE adviseurs, Cauberg Huygen en atelier Pro hebben met de principes van Passief Bouwen het energiegebruik extreem ver teruggedrongen.

De aanpak is eenvoudig, extreem goed isoleren in combinatie met een uiterst strenge aandacht voor de kierdichting en niet meer ventileren dan nodig. De beperking van de ventilatie staat daarbij niet op gespannen voet met het binnen klimaat doordat de ventilatie CO2 -gestuurd is. Een gezond binnenklimaat is daarmee gegarandeerd.

Luiken
De luiken van 90 cm bij 2.20 m, gemaakt van vezel versterkt composiet met in de kern isolatieschuim, worden automatisch gesloten als er niemand in de ruimte is. De luiken zijn niet alleen onderdeel van de duurzame architectuur, ze zijn ook een kunstwerk. Door Jaap Drupsteen zijn landschapsfoto’s en overdrukken uit archiefstukken op de luiken gelaserd.

Met behulp van luiken wordt warmteverlies via het glasoppervlak tegengaan. Maar andersom houden de luiken in de zomer zoninstraling en dus opwarming tegen als ze gesloten zijn. De luiken staan dwars op de gevel open en zorgen ervoor dat directe zoninstraling verminderd wordt. De luiken worden op basis van aanwezigheidsdetectie aangedreven via een motor, die in de gevelspouw is weggewerkt. Het rubberen profiel van het luik sluit tegen het zetwerk met een koudebrug -onderbreking. In de berekeningen voor het warmteverlies is er niet van uitgegaan dat de luiken luchtdicht afsluiten. In de praktijk lijkt dit wel het geval te zijn zodat de prestaties nog meer kunnen verbeteren.

Binnenklimaat
Zodra iemand binnenkomt gaan de luiken open, de verlichting, voorzien van daglichtsturing, gaat aan en de ventilatie wordt geactiveerd. Per vertrek wordt de concentratie CO2 gemeten. Via volumeregelaars wordt bij toenemende concentratie CO2 meer ventilatielucht toegevoerd. Op die manier wordt de ventilatie daadwerkelijk aangepast aan de behoefte. Daarbij gaat de ventilatie binnen bedrijfstijd nooit verder terug dan tot 30% om te voorkomen dat er muffe ruimtes ontstaan.

Er is drielaags isolatieglas toegepast en in de spouw van de dichte gevel bevindt zich een zestien centimeter dik pakket pir. De gevel en het dak hebben door de isolatiediktes een zeer hoge Rc-waarde van 6,5 m2K/W.

WKO
Er wordt gebruik gemaakt van ondergrondse opslag van warmte en koude. In de winter wordt met een warmtepomp het water uit de warme bron opgewarmd en naar de verwarmingsbatterij in de luchtbehandelingkast gebracht. De ruimteverwarming wordt verzorgd door vloerverwarming aangevuld met naverwarmers in de toevoerlucht. Voor koeling wordt water uit de koude bron betrokken. De ruimtekoeling vindt plaats door vloerkoeling aangevuld met gekoelde toevoerlucht.
beperking van het elektriciteitsgebruik

In het atrium is overdag heel weinig verlichting nodig omdat er veel daglicht binnen valt. De hoge ramen in de kantoren zorgen er voor, dat er veel daglicht diep in de kantoren valt. De verlichting is daglichtafhankelijk en wordt geschakeld met bewegingsmelders. De verlichting zelf is zeer energiezuinig. Op het dak staan 400 m² pv-panelen.

Ventilatoren en pompen zijn voorzien van toerenregeling, de luchtbehandelinginstallatie is uitgevoerd met een hoogrendement aan warmteterugwinning.

Maatregelen
- Het gebouw is ontworpen volgens de principes van het ‘passieve bouwen’. Het gebouw is daarom optimaal geïsoleerd. Er is 160mm gevelisolatie toegepast en het glas is drielaags en met Argongas gevuld.

- Zoninstraling wordt vermeden door computrergestuurde luiken voor de ramen. Deze luiken zijn ook gekoppeld aan de aanwezigheidsdetectie in de kantoorruimten, als niemand in de kamer aanwezig is zijn de luiken dicht en verhogen zo de isolatiewaarde.

- Door middel van warmte- en koudeopslag (wko systeem) in de bodem, gebruikt het gebouw in de winter de warmte en in de zomer de koelte van de aarde.

- Om een gezond binnenklimaat te garanderen is de mechanische ventilatie co2 gestuurd en zijn de ramen gewoon te openen.

- De verlichting in het gebouw is energiezuinig en is voorzien van aanwezigheidsdetectie en daglicht gestuurde schakelingen in alle ruimten.

- 500 m² photovoltaische cellen zijn op het dak geplaatst. Zo levert dit stralende gebouw bij stralend weer energie!

Greencalc A+ label
Het ontwerp is tijdens de ontwerpfase getoetst met Greencalc. Op basis van de uitkomsten zijn materiaal en ontwerpkeuzes aangepast om een optimaal resultaat te bereiken.
samenvatting:
- EPQ- waarde = 0,36
- RC-waarde: 6,5 m2K/W
- Greencalc: A+ label score 235

Bouwkundig
- 160 mm isolatie
- 3-laags glas
- koudebrug onderbroken kozijnen
- koudebruggen vermijden
- geïsoleerde luiken

Installatietechnisch
- geen gasaansluiting
- WKO bodemopslag met warmtepomp
- warmteterugwinning op ventilatielucht
- toerenregeling op pompen en ventilatoren
- aanwezigheidsschakeling op CO2-gestuurde ventilatie
- daglichtgestuurde verlichting met aanwezigheidsschakeling
- 400 m² pv-panelen
- opvang regenwaterafvoer bij wadi's

Op de luiken zijn laserprints gegraveerd van kunstenaar Jaap Drupsteen. Gesloten laten deze een collage zien van landschappen in Bronckhorst. De binnenzijde is voorzien van een verzameling bijzondere teksten en documenten uit het gemeentearchief. Enkele andere werken van Jaap Drupsteen zijn terug te vinden in vergaderruimtes en spreekkamers.

De eerste foto is van Joeri van Beek, de overige foto's zijn van Arjen Schmitz.

Gerelateerde artikelen, events & downloads

c21 c26
Hoe het Leger des Heils een duurzame toekomst opbouwt

Hoe het Leger des Heils een duurzame toekomst ...

In dit artikel kijken we hoe het Leger des Heils, bekend om hun wereldwijde inzet voor compassie en gemeenschapswerk, technologie gebruikt om hun vastgoed te verduurzamen. ...

Lees verder

c21 c26 c41
Andy van den Dobbelsteen wint ABN AMRO Duurzame 50

Andy van den Dobbelsteen wint ABN AMRO Duurzame ...

Hoogleraar en coördinator duurzaamheid Andy van den Dobbelsteen van TU Delft won tijdens de Klimaattop GO 2024 de felbegeerde ABN AMRO Duurzame 50. Voor Andy ...

Lees verder

c21 c26
Openingsdebat Klimaattop GO 2024: van nulmeting naar innovatieve oplossingen

Openingsdebat Klimaattop GO 2024: van nulmeting ...

Het Openingsdebat van de Klimaattop GO 2024 ging over échte versnelling in de gebouwde omgeving. Onno Dwars in zijn openingsspeech: “Deze twee dagen ...

Lees verder

c21 c26 c237
CO2-negatieve gevelstenen in Groen Nobelhorst

CO2-negatieve gevelstenen in Groen Nobelhorst

In Almere worden 60 duurzame woningen gebouwd met CO2-negatieve gevelstenen. De Pirrouet CO2-negatieve gevelsteen, zoals deze wordt genoemd, moet ervoor zorgen ...

Lees verder

c21 c26
Inzicht in CO2-uitstoot voor Maastricht UMC+

Inzicht in CO2-uitstoot voor Maastricht UMC+

Een CO2-stromenkaart, op basis van scope 1, 2 én 3, geeft Maastricht UMC+ inzicht in de kansen voor reductie van schadelijke broeikasgassen.

Lees verder

c21 c26 c120
De Brinck Haarlem: unieke opgave op uitdagende locatie

De Brinck Haarlem: unieke opgave op uitdagende ...

De transformatie van de voormalige Brinkmanpassage naar 100 appartementen is in vele opzichten een bijzonder project. In project ‘De Brinck’ komt veel ...

Lees verder

c21 c26 c277
Groen stedelijk plein in balans

Groen stedelijk plein in balans

De herinrichting van het Hofplein van Rotterdam zorgt voor een betere balans tussen voetgangers, fietsers en openbaar vervoer. Er is meer ruimte voor voetgangers ...

Lees verder

c21 c26
Duurzaam en circulair complex gaat op in groene omgeving

Duurzaam en circulair complex gaat op in groene ...

Het leggen van een eerste steen is een symbolische handeling om de start van een bijzonder bouwproject te vieren. DevCo Real Estate en VDR Bouwgroep deden het op ...

Lees verder

c21 c26 c40 c184 c237
Projectaanvraag voor toekomstbestendige energiesystemen

Projectaanvraag voor toekomstbestendige energiesystemen

Dit najaar gaat een project van start dat zich richt op innovatieve oplossingen voor de energietransitie in Nederlandse wijken. Stichting Pioneering deed de projectaanvraag, ...

Lees verder

c21 c26 c143
<span class='TextRun SCXW96329039 BCX0' lang='NL-NL' xml:lang='NL-NL' data-contrast='auto'>Onderwijscampus Deurne: minder vierkante meters school, meer rust</span>

Onderwijscampus Deurne: minder vierkante meters ...

IVO Deurne is een samenwerkingsverband tussen vier middelbare scholen, waarvan twee én het voormalige Stafbureau zijn sinds begin dit jaar onder één ...

Lees verder

c21 c26 c41 c143
<span class='TextRun SCXW193198526 BCX0' lang='NL-BE' xml:lang='NL-BE' data-contrast='auto'>School in Lübeck lost koeluitdaging op</span>

School in Lübeck lost koeluitdaging op

De pas gerenoveerde Baltic-Schule in Lübeck (D) biedt plaats aan ongeveer 1060 leerlingen. In 2014 werd de renovatie van de school gepland en in 2017 kwam ...

Lees verder

c21 c26
Strategische samenwerking voor innovatie

Strategische samenwerking voor innovatie

Om toekomstige ontwikkelingen op het vlak van duurzaamheid het hoofd te bieden, zijn DWA en Hemubo een strategische samenwerking aangegaan. De ondertekening van ...

Lees verder

Reacties

Welke aannemer heeft dit project uitgevoerd?

Aannemer: BAM Utiliteitsbouw

wat heeft het gekost per vierkante meter? en per functionele werkplek ?

In het magazine Duurzaam Gebouwd nummer 7 staat 4 pagina's lang het Project gemeentehuis Bronckhorst.

Reactie plaatsen

keyboard_arrow_up