Het ontwerpen van woningen
In dit handboek voor de bouwpraktijk wordt het ontwerpen van woningen in al zijn facetten belicht. De organisatie van de woonruimte en het woongebouw wordt systematisch behandeld vanuit de breedte, de diepte, de stapeling en de ontsluiting van woningen.
Met betrekking tot de tektoniek van woningbouw komen achtereenvolgens de draagconstructie, de huid, de enscenering en de dienende elementen aan de orde. Daarbij gaat het telkens om de gevolgen van de keuzes in materiaal en vorm voor de ruimte en de beleving van het wonen. Er wordt ruim aandacht besteed aan de relatie tussen de woningplattegrond en de (ervaring van de) ruimte.
Het ontwerpen van woningbouw richt zich in de eerste plaats op de woningbouw in grotere eenheden, zoals stapelingen, maar is vanwege de brede aanpak van de thematiek ook inzetbaar bij het ontwerpen in lage dichtheden en zelfs bij het enkel-voudige woonhuis of villaontwerp. Het biedt gereedschap om de context van woningbouw te analyseren: van omvangrijke tabula rasa-plannen tot de invulling van een open gat in een straatwand.
Het boek is rijk geïllustreerd met vele actuele plannen uit binnen- en buitenland en is een onmisbaar naslagwerk voor studenten, docenten en professionals op het gebied van de woningbouw.
De auteurs zijn verbonden aan de Leerstoel Woningontwerp van de Faculteit Bouwkunde aan de TU Delft.
NAi Uitgevers
Auteurs: Bernard Leupen, Harald Mooij
Vormgeving: Joost Grootens
Hardcover, Geïllustreerd (zw/w en -duotone),
500 afbeeldingen, 352 pagina's,
Nederlandse editie
ISBN 978-90-5662-646-4,
€ 34,50
I.s.m. Faculteit Bouwkunde Leerstoel Woningontwerp, Technische Universiteit Delft
Bestellen