Weinig duurzame kennis in Brabants bedrijfsleven
Hoe Cradle-to-Cradle is het Brabantse bedrijfsleven? Fontys Internationale Hogeschool Economie in Venlo onderzocht samen met de Smart Group uit Vught wat Brabantse bedrijven over duurzaamheid weten en wat ze er in hun organisatie mee doen.
Saskia van Stroe, Fontyslector Innovatiemanagement, voerde het onderzoek namens de twee organisaties uit.
Cradle-to-Cradle (C2C) gaat uit van de gedachte dat alle afval weer ‘voedsel’ moet worden voor nieuwe producten. Zo verdwijnt er geen afval naar de afvalbergen, maar blijven (vaak dure) materialen in de cyclus. C2C kan gezien worden als oplossing voor een duurzame wereld.
Weinig kennis
Saskia van Stroe-Biezen, lector Innovatiemanagement bij Fontys Internationale Hogeschool Economie en werkzaam bij de Smart Group in Vught, voerde de afgelopen maanden een onderzoek uit onder vijftig Brabantse en Limburgse bedrijven.
Een van de belangrijkste uitkomsten is dat bedrijven te weinig kennis hebben over duurzaamheid. "Daar moeten we nu aan gaan werken. Onze huidige studenten zijn de werknemers van de toekomst. Daarom is het belangrijk dat we in het onderwijs aandacht besteden aan C2C", aldus Van Stroe.
Politieke en financiële steun
Naast een kennisbasis, noemt Van Stroe-Biezen politieke en financiële steun ook belangrijke elementen om het gedachtegoed van C2C te verankeren binnen het bedrijfsleven. Over een jaar wil de Fontyslector opnieuw een enquête houden onder Limburgse en Brabantse bedrijven uitvoeren.
"We kennen de ambities van de bedrijven die nu hebben deelgenomen en de belemmeringen die ze ervaren om hun ambities te realiseren. Ik wil weten of ze deze waar hebben kunnen maken en of de belemmeringen grotendeels zijn weggenomen door politiek, onderwijs en het bedrijfsleven zelf."
Minister ontvangt resultaten
Ook ontdekte de Fontyslector een opvallend verschil tussen de deelnemers uit de twee zuidelijke provincies. "Uit het onderzoek blijkt dat Brabantse bedrijven de focus op duurzaamheid meer extern leggen. Ze zoeken bijvoorbeeld samenwerking met partners, zoals klanten of leveranciers om duurzaamheid vlot te trekken. Limburgse bedrijven richten zich meer intern, binnen de eigen organisatie, op dit onderwerp. Ze kijken hoe ze zelf op een duurzame manier kunnen ontwerpen en produceren. Als Brabantse en Limburgse bedrijven de handen ineen slaan, dan halen we het beste uit beiden. We kunnen dan een krachtig duurzaam Zuid-Nederland worden!"
De resultaten presenteerde Van Stroe-Biezen begin juli tijdens een congres over duurzaam innoveren van Fontys samen met de Smart Group en SIC (Stichting Industriebeleid en Communicatie).
Een verslag van deze bijeenkomst en de uitkomsten van het onderzoek worden gebundeld. Dit boekje zal worden aangeboden aan minister Jacqueline Cramer van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieu (VROM).