Gasloze flat met toekomst in Utrecht
- Project
- Gezonde Gebouwen
Woningcorporatie Mitros schreef een uitvraag voor de verduurzaming van een flat aan de Camera Obscuradreef in Utrecht. Het uitgangspunt voor de realisatie is een gasloze, Nul op de Meter-realisatie.
8 van de in totaal 48 woningen krijgen dit predicaat en bij succes wordt de volledige flat naar dit niveau getild. “Dit soort gebouwen zijn uitermate geschikt voor gasloze oplossingen”, vertelt Harry Lips van Vaillant. “Om volledig all-electric te gaan heb je zoveel mogelijk opwekking van duurzame energie nodig.” In dit geval uit zich dat in een veld van zonnepanelen die een plek krijgen op het dak van de flat.
De zonnepanelen zorgen voor voldoende elektriciteit om de diverse warmtepompen aan te sturen. “We maken gebruik van luchtwater- en bodemwarmtepompen.” De luchtwaterwarmtepompen staan op het dak, precies onder de hellingshoeken. “Dat is voordelig, omdat ze in deze positie warmte kunnen onttrekken voor een optimaal rendement.” Om bodemwarmte te verkrijgen moest het projectteam voldoen aan een belangrijke eis: niet verder boren dan 40 meter in de grond. “In de kelder verzamelen zich de leidingen vanuit de bodem, met een aanvoer en een retour voor warmte en koude. Een verdeler zorgt ervoor dat iedere bodemwarmtepomp de juiste toevoer heeft en dit kan verspreiden in de woningen.”
Resultaten monitoren
De duurzaamheidsmaatregelen moeten ervoor zorgen dat de 8 woningen Nul-op-de-Meter zijn en dat de bewoners geen energierekening hebben. “Om hiervoor te zorgen monitoren we de resultaten. Onze warmtepompen worden in de gaten gehouden door sensoren, die duidelijk maken of alles goed zijn werk doet.” Naast deze check meet een externe partij hoeveel warmwater er ingezet wordt en hoeveel warmte wordt ingezet voor verwarming. “Een voordeel hiervan is dat we op de hoogte zijn van het actuele gebruik en de efficiëntie.”
Naast de warmtepompen zijn de woningen extreem goed geïsoleerd. “De warmteverliezen zijn minimaal. Er is een isolatiepakket op het dak geïnstalleerd en in de gevels zijn nieuwe puien gezet. Per vertrek heeft een blowerdoortest plaatsgevonden en is de binnenkant kierdicht gemaakt.” Andere duurzaamheidsmaatregelen die bijdragen aan de gasloze NoM-ambitie zijn het triple glas en het toepassen van de warmteterugwinning. “Daarnaast zijn koudebruggen verholpen, zodat we met een minimum aan warmteverlies kampen.”
Het consortium dat betrokken was bij de bouw, bestaande uit onder andere aannemer VIOS Bouwgroep en Nieman Raadgevende Ingenieurs, betrok alle partijen vroegtijdig bij de bouw. “Daardoor konden we in een vroeg stadium adviseren en assisteren. Wanneer je op deze manier betrokken wordt bij een project, kun je meerwaarde leveren omdat je snel en effectief fouten kunt selecteren en ze kunt verhelpen. Het vraagt wel een investering van de betrokkenen, maar die betaalt zich snel terug.”
Foto bovenaan: Harry Lips, Vaillant