Paul Heistein
Op zoek naar de meest groene persoon in Nederland interviewt de redactie prominente Nederlanders om vervolgens aan u over te laten wie de Groenste Nederlander is. Dit keer Paul Heistein, directeur van One Planet Foundation.
Tegenover het station Amersfoort zit, in een grijze kantoorkolos uit de jaren zeventig, het kantoor van One Planet Foundation. Dat gaat veranderen als het aan Paul Heistein ligt. Hij heeft een ontwerp laten maken om het gebouw te transformeren.
Ecocentrum
Heistein: “Dit gebouw is verouderd en toe aan herontwikkeling. We willen er een duurzaam, CO²-neutrale multifunctionele huisvesting van maken met een orangerie op het dak. Het is geïnspireerd op Hundertwasser.”
Architect Tjerk Reijenga is ons droombeeld nu aan het uitwerken naar echte bouwtekeningen, legt Heistein uit. “We werken momenteel aan de business case voor dit Ecocentrum. De locatie is ideaal en nu zal moeten blijken of de koop- en herontwikkelkosten binnen circa tien jaar gedekt kunnen worden door de verbouwde ruimte te verhuren.”
Er zullen diverse functies worden ondergebracht in het centrum: wonen, werken en bijvoorbeeld een informatiecentrum, een duurzaamheids mediatheek, tentoonstellingen, projectruimtes en een auditorium.
Heistein: “De overige ruimtes zullen commercieel worden verhuurd aan organisaties en bedrijven met een groen hart. De bedoeling is om een constellatie van partners onder één dak te verzamelen die ‘people planet profit’ in volle sterkte en breedte aan de markt kan brengen.”
Voetafdruk
De One Planet Foundation heeft als doel CO2-reductie en het terugbrengen van de mondiale voetafdruk naar één planeet. Zelf heeft Heistein een veel te grote voetafdruk. “Ik heb zes kinderen”, vertelt hij lachend.
Wat is de reden dat hij One Planet heeft opgericht? Heistein: “Ik kom uit Zimbabwe. Mijn ouders en mijn broer en ik hebben, allemaal bij elkaar, boerderijen gebouwd net buiten Kaapstad. We waren feitelijk een multigeneratie met alle duurzame voorzieningen voorhanden.”
Toen Heistein naar Nederland kwam was het in eerste instantie dan ook een schrikbeeld. “Door mobiliteit en materialistische welvaart is ook de sociale structuur weggevallen. Het is een geatomiseerde samenleving.”
Vooral het isolement van veel mensen was onwerkelijk voor Heistein. “Ik zag mezelf al wegkwijnen in zo’n bejaardentehuis. Kinderen gaan hier naar crèches zodat de ouders vrij zijn om te werken. Er leven hier enorm veel mensen in een isolement; iedereen leeft apart en voor zichzelf. In Afrika zorgen opa en oma voor de kinderen, dat werkt natuurlijk veel beter.”
Ecovilla
Met de One Planet Foundation wil Heistein dan ook een duurzame toekomst ontwerpen. “Zo is onder andere de Ecovilla ontstaan. Hier speelt sociale duurzaamheid een grote rol. Een gemiddelde Ecovilla wordt bewoond door circa veertig mensen van alle leeftijden.
Hoewel ieder zijn eigen privé-woning heeft, worden bepaalde faciliteiten gemeenschappelijk gedeeld zoals de garage, de wasserette, de werkplaats en de energieopwekkende installaties. Een Ecovilla kan zowel in een stedelijke als een landelijke omgeving worden neergezet en is een innovatief, geïntegreerd en toekomstgericht concept. Bewoners stappen in door middel van Collectief Particulier Opdrachtgeverschap.
Heistein: “De droom van Ecovilla is: ‘hoe breng je de bouwstenen van duurzaam leven weer bij elkaar, met bovenop sociale duurzaamheid. Met hierin aandacht voor duurzame mobiliteit, voeding en recreatie. Qua bouwen speelt de lage toxiciteit mee van de te realiseren gebouwen. Als uitgangspunt nemen we het Passiefhuis. We werken verder met zonnepanelen en windmolens. We kunnen naar schatting tachtig procent CO2-reductie realiseren in de Ecovilla.”
Er is veel aandacht uit de markt voor zelfredzaam wonen. Heistein: “Verschillende gemeenten, waaronder Diemen, Heerhugowaard, Amersfoort en Den Haag, hebben aangegeven interesse te hebben. We hebben nu diverse partners bij elkaar gebracht, waaronder Essent en DHV en hopelijk gaan we dit snel realiseren.”
Kraamkamer
De One Planet Foundation is feitelijk een netwerk en heeft bouwprojecten als Ecovilla, Ecocentrum, Ecoerf en Ecogolf. Heistein: “We zijn een katalysator en een kraamkamer voor innovatieve duurzaamheidsprojecten. Het idee is dat alle projecten zelfstandig gaan worden.”
“Het is enigszins verwarrend dat we zoveel projecten doen,” beaamt Heistein. “Maar het zijn allemaal goede ideeën en mensen geloven erin. Onze rol is om partners te vinden en de ideeën naar de markt te brengen. Gemiddeld duurt het negen jaar voordat een nieuw project is gerealiseerd en wij zijn net tweeënhalf jaar bezig, dus liggen we bij de meeste projecten ver voor op schema.”
Explosie
Iedereen is met duurzaamheid bezig, hoe ziet Heistein dat? “Als je eenmaal begint met duurzaamheid zie je dat er zoveel kansen zijn. Het is leuk dat duurzaamheid explodeert in alle richtingen en niemand het kan overzien of volgen. Dat is alleen maar goed. Het laat zien dat het een enorme golf is die zo groot is dat niemand die voor zichzelf kan claimen.”
Meer informatie: One Planet
Tekst: Gerard Vos
Afbeeldingen
Foto 1: Paul Heistein.
Foto 2: Het nieuw te realiseren kantoorgebouw in Amersfoort, Designer Alex Kok.