Koloniewoningen in Westerveld
Als het een beetje meezit, wordt dit najaar begonnen met de nieuwbouw van een zestal koloniewoningen in Wilhelminaoord. Een uniek project binnen de gemeente Westerveld dat verloren gegane woningen op oorspronkelijke locaties wil terugbouwen.
Het plan maakt deel uit van het ambitieuze Belvedereproject ‘Erfgoed Westerbeeksloot’. De bedoeling is, dat in verschillende fases uiteindelijk ca 60 nieuwe koloniewoningen gaan bijdragen aan het herstel van het oorspronkelijke beeld binnen het koloniale landschap: modern woongenot in een historische omgeving.
Vooruitstrevend concept
Natuurlijk zullen de nieuwe woningen herkenbaar zijn als koloniehuisjes. Maar daar houdt elke vergelijking met het verleden op. Het nieuwe koloniehuis krijgt een eigentijdse en opvallende uitstraling.
De huizen worden gebouwd volgens het houtskeletbouwprincipe, waarbij de muren deels in baksteen en deels in hout worden uitgevoerd om hoge isolatie waardes te kunnen realiseren.
Maatregelen
Het zijn straks niet alleen de verregaande isolerende maatregelen die het energieverbruik drastisch terugdringen. Er wordt op alle mogelijke manieren gebruik gemaakt van de mogelijkheden die moeder aarde biedt. Ten eerste wordt gebruik gemaakt van aanwezige aardwarmte: ’s winters voor verwarming, ’s zomers voor verkoeling.
Een moderne installatie, gekoppeld aan een vloerverwarmingssyteem zorgt zomer en winter voor een optimaal binnenklimaat. De stroom die de warmtepomp nodig heeft om z’n werk te doen, kan geleverd worden door de zonnecelinstallatie. Ook het warmwater wordt geleverd door zonnecollectoren. Zo is er geen gasaansluiting nodig en zijn de bewoners van deze zeer energiezuinige woningen nauwelijks afhankelijk van schommelende energieprijzen.
Met een paar extra maatregelen zijn ze zelfs 'zelfsupporting' en kunnen ze inkomsten opleveren door energieteruglevering aan het net.
Koloniehypotheek
Het totale concept inspireerde regionale Rabobank om met een op maat gesneden product te komen. De Koloniehypotheek is zeer concurrerend doordat ze rekening houdt met de erfpachtsituatie en het energiezuinige karakter van de nieuwe koloniewoning.
Het concept is uitgedacht binnen een bouwteam waarin Cleanfield Duurzaam Bouwen ( de kennis en expertise inbrengt op het gebied van duurzaam bouwen.
Gerelateerde artikelen, events & downloads
Reacties
Zo te zien een leuk huisje zo hier in het zuiden ook niet misstaan zou wel eens meer informatie er van willen zien