Meten en onderbouwen van gezondheid in gebouwen
- Gezonde Gebouwen
- Artikel
Gezondheid in kantoren, veranderende werkomgevingen en het meten en onderbouwen van gezondheid vormden discussieonderwerpen van een rondetafelgesprek bij BNR Bouwmeesters. Aan bod kwamen onder andere de invloed van het duurzaamheidscertificaat WELL en het rendement van een gezond gebouw.
Aan tafel zaten eigenaar Dick Vink van Program Bouwmanagement, directeur Menno Rubbens van Cepezed architecten en directeur Wietse Walinga van Duurzaam Gebouwd. “Voor een belegger is een gezond gebouw, waarin beter gewerkt wordt, meer waard”, vindt Rubbens. “Beleggers als pensioenfondsen denken na over de lange termijn en zijn op zoek naar solide beleggingen. Circulair en adaptieve gebouwen zijn daar zeer aantrekkelijk voor.”
Businesscase voor gezondheid
Toch ligt de focus van beleggers nog vaak op energie. “Daar is ook een aantoonbare business voor”, legt Walinga uit. De interesse in duurzaamheid en gezondheid binnen gebouwen groeit wel. “Een gezond gebouw is een belangrijke driver in de war for talent: het aantrekken en behouden van bijvoorbeeld jonge, talentvolle medewerkers.” Om tot een gezond gebouw te komen, kan het uit Amerika overgewaaide duurzaamheidscertificaat WELL als fundament dienen. “Deze certificering is erop toegespitst om de mens centraal te stellen”, weet Vink, die zelf voor 3 gebouwen onder deze noemer zorgt. Dit vertelde hij in oktober op DuurzaamGebouwd.nl. “De 7 hoofdstukken zijn erop gemaakt om zoveel mogelijk aandacht te besteden aan het creëren van gezondheid in een gebouw. Een belangrijk verschil met andere certificeringen is dat je om de 3 jaar een hercertificering hebt.”
Meten en onderbouwen
Daarbij ligt een uitdaging in het meten en onderbouwen van gegevens als ziekteverzuim en arbeidsproductiviteit. “Vanuit de Coalitie Gezonde Gebouwen, een initiatief van Duurzaam Gebouwd, introduceerden we de Happy Building Index. Op deze Zoover voor gebouwen kunnen gebouwgebruikers aangeven wat ze van een gebouw vinden.”Gebruikers beoordelen onder andere op elementen als licht en binnenklimaat. “Zo onderzoeken we wat gebruikers van gebouwen vinden.”
Beluister het volledige radiofragment op BNR Bouwmeesters.
Foto bovenaan: Volgens de Happy Building Index worden werkende mensen het gelukkigst in DIFFER in Eindhoven.